ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Νομός Μεσσηνίας

Ιστορία


το Ανάκτορο του Νέστορα
το Ανάκτορο του Νέστορα
Ανάκτορα του Νέστορα
Λουτρό στα Ανάκτορα του Νέστορα
 
Αρχαία Μεσσήνη Θέατρο
Αρχαία Μεσσήνη Θέατρο

Η Καλαμάτα κατέχει τη θέση των αρχαίων Φαρών της οποίας ιδρυτής υπήρξε, κατά τη μυθολογία ο γίος του Ερμή και της κόρης του Δαναού Φυλοδάμειας, Φάρις. Η περιοχή κατοικείται από τους Προϊστορικούς χρόνους και υπήρξε μεγάλο κέντρο κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο. Η πόλη εξαρτώταν από τη Σπάρτη μέχρι την ίδρυση της Μεσσήνης από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα το 369 π.Χ.. Η πόλη παραχωρήθηκε ξανά στους Λάκωνες το 31 π.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο μετά από νικηφόρα ναυμαχία στο Άκτιο. Μετά το θάνατο του Αύγουστου, επί βασιλείας του Τιβέριου η πόλη επεστράφη οριστικά στους Μεσσήνιους. Από τις περιγραφές του γεωγράφου Στράβωνα (1ος αι. π.Χ.) και του Παυσανία του Περιηγητή (2ος αι. μ.Χ.) γνωρίζουμε ότι στην πόλη υπήρχαν τρία ιερά, το ένα αφιερωμένο στους ήρωες θεραπευτές Νικόμαχο και Γόργασο, το δεύτερο για τη λατρεία της Τύχης και το τρίτο ήταν αφιερωμένο στην Αθηνά Νεοδουσία.
Το όνομα Καλαμάτα συναντάται για πρώτη φορά στο βίο του Οσίου Νίκωνος (11ος αι.) και οι εκδοχές για την προέλευση του ονόματος είναι πολλές. Σύμφωνα με την παλαιότερη εκδοχή το όνομα της πόλης οφείλεται στην εκκλησία της Παναγιάς της Καλομάτας που υπήρχε στην περιοχή. Οι νεότερες όμως έρευνες έχουν απορρίψει την παραπάνω εκδοχή και συστήνουν ότι η Καλαμάτα πήρε το όνομα της είτε από τη γειτονική αρχαία πόλη των Καλαμών, ή από τους πολλούς καλαμιώνες της περιοχής. Αξια αναφοράς είναι και μια άλλη πιθανή προέλευση του ονόματος που όπως υποστηρίζεται προήλθε από το σύνηθες επώνυμο Καλαμάτης κατοίκων της πόλης και μας είναι γνωστό από αρκετά υστεροβυζαντινά έγγραφα και χειρόγραφα. Η μετονομασία των Φαρών σε Καλαμάτα έγινε σε μια περίοδο πληθυσμιακών αλλαγών στην περιοχή και ανάγεται στον 7ο ή 8ο αιώνα.
Η πόλη κατακτήθηκε από τους Φράγκους (1205), τους Τούρκους (1460 και 1715) και από τους Ενετούς (1464, 1659 και 1685). Η κηρυξη της επανάστασης στις 23 Μαρτίου 1821 στο ναό των Αγίων Αποστόλων σήμανε και την απελευθέρωση από τον Τούρκικο ζυγό.Χάρτης Περιοχής
Νομός Μεσσηνίας