Κρήτη

Η Κρήτη, το μεγαλονήσι με τα παράξενα τοπία και τις σπάνιες ομορφιές, είναι ότι έχει απομείνει σήμερα από την αρχαία Αιγαιάδα, τη γη που ένωνε, πριν από εκατομμύρια χρόνια, την Ελλάδα με τη Μικρά Ασία. Είναι το μεγαλύτερο ελληνικό νησί και ένα από τα πιο μεγάλα της Μεσογείου, με συνολική έκταση 8.260 τ. χλμ. και σχήμα μακρόστενο οριζόντιο, που μοιάζει με κυματοθραύστη, σαν να τοποθετήθηκε από τους Θεούς, για να προστατεύει την ιερή ελληνική γη από τα θεόρατα κύματα του Λυβικού πελάγους. Η Κρήτη, αποτελεί σταυροδρόμι των θαλασσινών περιπλανήσεων ανάμεσα στις τρεις ηπείρους που βρέχονται από τη Μεσόγειο, γι’ αυτό, τα εύφορα εδάφη της είχαν γίνει, επανειλημμένα, στόχος των κατακτητών του Αιγαίου, στο παρελθόν.
Πριν από 4 χιλιάδες χρόνια, οι Μινωίτες είχαν αναπτύξει τον πρώτο ένδοξο ελληνικό πολιτισμό, με το πολυτελέστατο παλάτι της Κνωσού, το οποίο αποτελεί σήμερα έναν απέραντο υπαίθριο μουσειακό χώρο. Δυστυχώς, ο Μινωικός πολιτισμός αφανίστηκε το 1.400 π.Χ., εξ’ αιτίας του οστικού κύματος που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, τρέποντας τους κατοίκους σε εσπευσμένη φυγή προς τα βόρεια. Ωστόσο, έντονες επιρροές από το Μινωικό πολιτισμό, συναντώνται σε αρχαιολογικά Κνωσσόςευρήματα των Κυκλάδων και του βορείου Αιγαίου, επιβεβαιώνοντας ορισμένους αρχαιολόγους που υποστηρίζουν πως υπήρχε πάντοτε έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτισμών του Αιγαίου.

Η Κρήτη είναι γενέτειρα του Ολύμπιου Δία, του ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου ή El Greco όπως έγινε αργότερα γνωστός, του ποιητή Βιτσέντσου Κορνάρου που έγραψε τον Ερωτόκριτο, του συγγραφέα του περίφημου «Ζορμπά» Νίκου Καζαντζάκη, του Ελευθέριου Βενιζέλου που θεωρείται η μεγαλύτερη πολιτική φυσιογνωμία της νεότερης Ελλάδας και πολλών ακόμη προσωπικοτήτων διεθνούς ακτινοβολίας.
Ο σύγχρονος κρητικός λαός χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό συναίσθημα ανεξαρτησίας και υπερηφάνειας που τον κάνει να ξεχωρίζει από όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Τα έθιμα και οι παραδόσεις αυτού του τόπου, διατηρούνται αναλλοίωτα από γενιά σε γενιά, με θρησκευτική σχεδόν πίστη, και εκδηλώνονται σε κάθε χαρμόσυνη ή λυπητερή εκδήλωση της καθημερινής ζωής.
Ο κρητικός ήλιος λάμπει σχεδόν ολόκληρο το χρόνο πάνω από τις κορυφές του Ψηλορείτη με τα ανατριχιαστικά φαράγγια και τις απέραντες αμμουδιές με τα ψηλά φοινικόδεντρα, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακρύτερα, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερες αντιθέσεις στα φυσικά της τοπία. Ολόκληρη η Κρήτη, είναι μια συνεχής εναλλαγή από ψηλά βουνά, εύφορες πεδιάδες, πυκνοκατοικημένες πόλεις, γραφικά χωριουδάκια και κοσμοπολίτικες παραλίες που μαγεύουν τον επισκέπτη στο πέρασμά του. Οι μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης είναι τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και ο Άγιος Νικόλαος που βρίσκονται στα βόρεια παράλια του νησιού. Εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα και μερικά από τα πιο σύγχρονα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της νότιας Ευρώπης, που την καθιστούν ένα από τα πλέον ανεπτυγμένα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου. Το εκπληκτικότερο όμως είναι πως, όσο ανεπτυγμένος και αν είναι ο τουρισμός στα παράλια, η ζωή για τους κατοίκους των ορεινών χωριών εξακολουθεί να κυλά στους δικούς της παραδοσιακούς ρυθμούς, συντροφιά με την τσικουδιά, τις μαντινάδες και κρητικό πεντοζάλι, πλαισιωμένο από τους μεθυστικούς ήχους της λύρας. Τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται στην Κρήτη, εκτός από την ανεπτυγμένη τουριστική βιομηχανία, είναι το κρασί και το περίφημο τσίπουρο, ελαιόλαδο, τυρί και εσπεριδοειδή που εξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ ΟΡΗ: To Άγιο Όρος της Κρήτης

Τα Αστερούσια Όρη τα αποκαλούν το «Άγιο Όρος της Κρήτης» και δεν έχουν άδικο. Βλέποντας την μορφολογία της περιοχής έχει πολλά κοινά με το Άγιο Όρος.