Σποράδες

Σποράδες λέγονται τα νησιά Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Γιούρα, Σκύρος και μερικά ακόμη νησάκια τα περισσότερα από τα οποία είναι ακατοίκητα. Διοικητικά η Σκύρος ανήκει στο νομό Εύβοιας, ενώ τα υπόλοιπα στο νομό Μαγνησίας.

Θεωρείται ότι οι Σποράδες ήταν ενωμένες με τη Μαγνησία. Ένα τμήμα τους όμως, βυθίστηκε μέσα στη θάλασσα και έμειναν απέξω μόνο τα ψηλότερα τμήματα της στεριάς αυτής και έτσι δημιουργήθηκαν αυτά τα νησιά.

Τα μεγαλύτερα είναι:

Η Σκιάθος, με έκταση 48 τετρ. χλμ. Το νησί αυτό καλύπτεται κατά το 70% από δάση πεύκων κυρίως και τα πετρώματά του είναι ασβεστολιθικά και κρυσταλλοπαγή.

Η Σκόπελος, με έκταση 96 τετρ. χλμ.. Το έδαφός της καλύπτεται επίσης κατά το μεγαλύτερο μέρος του από δάση πεύκων και τα πετρώματά της είναι ιζηματογενή και κρυσταλλικά.

Η Αλόννησος, με έκταση 65 τετρ. χλμ. Έχει κι αυτή δάση πεύκων καθώς και ελαιώνες στο βόρειο τμήμα της.

Η Σκύρος, με έκταση 210 τετρ. χλμ. Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση. Το έδαφός της είναι αρκετά ορεινό και στις ακτές της σχηματίζονται πολλοί μικροί όρμοι. Πολύ γνωστά είναι τα μικρά άλογά και τα μάρμαρά της. Φημίζεται επίσης και για τη λαϊκή της τέχνη και συγκεκριμένα για τη χειροτεχνία της. Περίφημη είναι επίσης η αρχιτεκτονική, η ξυλογλυπτική και η υφαντουργία της.