Σκιάθος

Η Σκιάθος είναι ένα πανέμορφο καταπράσινο νησί των Βόρειων Σποράδων. Οι πευκόφυτες πλαγιές της κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα, όπου μια λουρίδα κάτασπρης άμμου, χωρίζει τα δένδρα από τη θάλασσα.

Φτάνοντας στο λιμάνι του νησιού περνάμε από τα τέσσερα νησάκια που ασφαλίζουν την είσοδο του νησιού. Η πόλη είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε καταπράσινους λόφους. Τα πλακόστρωτα, τα κάτασπρα σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες, οι αυλές με τις βοκαμβίλιες και τα γεράνια συνθέτουν μια γραφική εικόνα. Στην Σκιάθο θα βρείτε τουριστικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, σύγχρονα ξενοδοχεία, ξενώνες με πολλές επιλογές για να περάσετε τις διακοπές σας.
Η Μεγάλη Άμμος, η Καναπίτσα, η Ξάνερος, ο Μεγάλος Ασέληνος, το Μανδράκι, η Αγία Ελένη, η Μπανάνα, ο Βρωμόλιμνος, οι Αχλαδιές και οι Τζανεριές, είναι μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Οι περίφημες Κουκουναριές, που είναι από τις διασημότερες παραλίες στην Ελλάδα και τα πεύκα ακουμπούν τα κλαδιά τους στα νερά του κλειστού κόλπου με την ολόχρυση αμμουδιά και τα σμαραγδένια νερά. Στις υπόλοιπες παραλίες του νησιού, θα πάτε με καΐκια που ξεκινούν από το παλιό λιμάνι όπου στη ρότα τους θα βρείτε την ευκαιρία να θαυμάσετε θαλασσινές σπηλιές και την περίφημη παραλία Λαλάρια με τον τρύπιο βράχο και τα ολοστρόγγυλα βότσαλα.
Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την Τσουγκριά, το νησάκι με τις μαγευτικές παραλίες απέναντι από το λιμάνι της Σκιάθου.

Στη μεσαιωνική πόλη του νησιού, στο Κάστρο, βρίσκονται τα ερείπια αρκετών μοναστηριών. Οι εικόνες από αυτά τα μοναστήρια έχουν μεταφερθεί στις εκκλησίες της Σκιάθου. Τα περισσότερα μοναστήρια χρονολογούνται από την εποχή της τουρκοκρατίας και έχουν έντονη την επιρροή του Αγίου Όρους. Ακόμα και το όνομα της Σκιάθου, φημολογείται ότι προέρχεται από τις λέξεις “σκιά” και “Άθως”.

Αξιοθέατα

 • το Μπούρτζι την μικρή πευκόφυτη χερσόνησο που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι και το χωρίζει στα δύο, όπου σώζονται τα απομεινάρια από τα τείχη του ενετικού φρουρίου. Σήμερα λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Σκιάθου με ανοιχτό υπαίθριο θέατρο όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Δημοτικό καφενείο με θέα την είσοδο του λιμανιού.
 • Το πατρικό σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που σήμερα είναι μουσείο και βρίσκεται κοντά στο λιμάνι.
 • Η Μονή της Ευαγγελίστριας, η οποία χτίστηκε το 1794 από μοναχούς του Αγίου ‘Όρους.
 • η Λίμνη σημαντικός υδροβιότοπος, πέρασμα των αποδημητικών πουλιών, στη τελευταία στάση τους πριν το ταξίδι για το Νότο.
 • Το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους (1809), όπου ο διηγηματογράφος Αλέξανδρος Μωραϊτίδης αποσύρθηκε λίγο πριν πεθάνει.
 • Η μονή της Παναγιάς της Εικονίστριας και η μονή Κεχριάς (17ου αιώνα).
 • Ο Ναός των Τριών Ιεραρχών (1846) με την εικόνα της Παναγίας της Εικονίστριας και καταπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο.
 • Ο Ναός της Παναγιάς της Λιμνιάς (1838) στην συνοικία Πλάκες με πανέμορφο κωδωνοστάσιο.
 • ο υδροβιότοπος των Κουκουναριών στη λίμνη Στροφιλιά με το δάσος και εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες.
 • το Κάστρο στη βόρεια πλευρά του νησιού χτισμένο πάνω στα βράχια.
 • το δάσος των Κουκουναριών

Πληροφορίες

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Ακτοπλοϊκά
Η Σκιάθος συνδέεται όλο το χρόνο με τον Βόλο. Επίσης συνδέεται με το Μαντούδι Εύβοιας, τη Θεσσαλονίκη και τα γύρω νησιά.

Λιμεναρχεία
Λιμεναρχείο Σκιάθου 0030 24270 22017
Λιμεναρχείο Βόλου 0030 24213 53800
Λιμεναρχείο Μαντούδι Εύβοιας 0030 2227022020
Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης 0030 2313 325800 & 0030 325821-24

Με αεροπλάνο
Κρατικός αερολιμένας Σκιάθου “Α. Παπαδιαμάντης” 0030 24270 29105
Απόσταση: 2χλμ από την πόλη της Σκιάθου

Μετακίνηση στο νησί
Με λεωφορείο από τη Χώρα προς τα περισσότερα σημεία της Σκιάθου. Με καΐκι μπορείτε να πάτε σε πολλές παραλίες του νησιού.

Χρήσιμα

Έκταση: 47,4 τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Σκιάθος

Ο Δήμος Σκιάθου ανήκει διοικητικά στο Νομό Μαγνησίας (Περιφέρεια Θεσσαλίας).