‘Ηπειρος

Γεωγραφικό διαμέρισμα που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδος. Συνορεύει ΒΔ με την Αλβανία, ανατολικά με τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία και νότια με την Ακαρνανία. Από δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος. Έχει έκταση 9.223 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 353.820 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Διαιρείται στους νομούς Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρεβέζης.

Είναι περιοχή κυρίως ορεινή και οι πεδινές περιοχές βρίσκονται κυρίως γύρω από τις εκβολές των ποταμών της. Η μεγαλύτερη οροσειρά της Ηπείρου, η οποία είναι και η σπουδαιότερη ολόκληρης της Ελλάδας, είναι η οροσειρά της Πίνδου. Ο Γράμμος, ο Σμόλικας, η Τύμφη, τα Αθαμανικά Όρη και τα βουνά Τσαμαντά, Σουλίου κ.τ.λ. είναι διακλαδώσεις της Πίνδου μέσα στην περιοχή της Ηπείρου.
Κυριότεροι ποταμοί της είναι: Αώος, Καλαμάς, Αχέροντας, Λούρος, Άραχθος και ένα μέρος του Αχελώου και μεγαλύτερη λίμνη είναι η Παμβώτιδα, η λίμνη των Ιωαννίνων.
Κύριοι τομείς δραστηριότητας είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Σημαντικός τομέας οικονομικής δραστηριότητας είναι και η εξόρυξη ορυκτών.

Οι οροσειρές με τα πυκνά δάση, τα ποτάμια και οι λίμνες συνυπάρχουν με τα κάστρα, τις εκκλησίες, τα τζαμιά, τα γεφύρια αλλά και τις δαντελωτές ακρογιαλιές κάνοντας την Ήπειρο ελκυστικό προορισμό.