Θεσσαλία

Διαμέρισμα του ελληνικού κράτους, το οποίο ορίζεται βόρεια από τη Μακεδονία, δυτικά από την Ήπειρο, ανατολικά από το Αιγαίο πέλαγος, Παγασητικό και Θερμαϊκό κόλπο και νότια από τη Στερεά Ελλάδα, από τους νομούς Ευρυτανίας και Φθιώτιδας.
Είναι μια μεγάλη πεδιάδα, η οποία κλείνεται γύρω της από τα βουνά Όλυμπος και Καμβούνια (βόρεια), Όθρυς, (νότια), Όσσα και Πήλιο ανατολικά. Ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια υπάρχει άνοιγμα που αποτελεί δίοδο προς τη Μακεδονία. Οι σειρές αυτές των βουνών, σχηματίστηκαν την περίοδο που η Θεσσαλία αποτελούσε εσωτερική θάλασσα (λίμνη). Οι ποταμοί και οι χείμαρροι που τη διέσχιζαν συσσώρευαν σιγά σιγά χαλίκια και άμμο, σχηματίζοντας σταδιακά τα Μετέωρα. Τη θεσσαλική πεδιάδα διασχίζουν ο ποταμός Πηνειός με τους παραποτάμους του, καθώς και ανεξάρτητοι χείμαρροι, οι οποίοι πηγάζουν από τον κλοιό των βουνών. Επίσης η πεδιάδα χωρίζεται από τα βόρεια προς τα νότια με μια λοφοσειρά, σε Ανατολική πεδιάδα, της Λάρισας και σε Δυτική, των Τρικάλων.
Η Θεσσαλία έχει έκταση 13.488 τετρ. χλμ. και διοικητικά χωρίζεται σε τέσσερις νομούς: Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας. Στη Θεσσαλία επίσης υπάγονται οι βόρειες Σποράδες εκτός της Σκύρου.
Το κλίμα της είναι ηπειρωτικό, δηλαδή ζεστό το καλοκαίρι και ψυχρό το χειμώνα, εξαιτίας των βουνών που την περικλείουν, τα οποία εμποδίζουν την άμεση επίδραση της θάλασσας.