Δωδεκάνησα

Εδώ είναι που ο Θεός του Ήλιου ερωτεύθηκε την Ρόδο, μόλις αναδύθηκε από την επιφάνεια της θάλασσας. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που το κοσμοπολίτικο νησί της Ρόδου είναι πάντα ηλιόλουστο.
Ευτυχώς που ο γενναιόδωρος ήλιος λάμπει πάνω από όλα τα Δωδεκάνησα. Πάνω από τα έντονα μπλε νερά της Καρπάθου, από τους χρυσαφένιους κολπίσκους της Σύμης, από το μεγαλοπρεπές μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στην Πάτμο, από τα πολύχρωμα σπίτια της Καλύμνου και τον κάτασπρο κρατήρα του ηφαιστείου στην Νίσυρο.

Τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο Νότιο Αιγαίο και είναι το σύμπλεγμα των νησιών ανάμεσα στη Σάμο από το βορρά την Κρήτη από το νότο και τα μικρασιατικά παράλια από ανατολικά. Η ονομασία Δωδεκάνησα για τα συγκεκριμένα νησιά επικράτησε στις αρχές του 20ου αιώνα και αναφερόταν στα 12 νησιά που κατά την οθωμανική περίοδο ήταν προνομιούχα – αυτοδιοίκηση και φορολογικά προνόμια.

Τα Δωδεκάνησα αποτελούν τα νησιά Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελλόριζο, Κώς, Λειψοί, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Ρόδος, Σύμη, Τήλος, Χάλκη και άλλα μικρότερα.