Τρίκαλα

Θεσσαλία | Νομός Τρικάλων | Τρίκαλα Πληροφορίες

Ο νομός Τρικάλων είναι κυρίως ορεινός με εκπληκτικά ορεινά τοπία και δάση.
Η πρωτεύουσα, τα Τρίκαλα είναι μια όμορφη σύγχρονη πόλη, επίπεδη και με πολύ καλή ρυμοτομία, δρόμους και μεγάλες πλατείες. Είναι χτισμένη στην θέση της αρχαίας Τρίκκης γνωστή από τα χρόνια του ‘Ομηρου. Θεωρείται ότι ήταν η γενέτειρα του Ασκληπιού. Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Ληθαίος που με τα πλούσια νερά του και τις γέφυρες του, της χαρίζει σπάνια ομορφιά. Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την κεντρική γέφυρα που είναι τοξωτή και είναι μόνο για πεζούς.

Αξιοθέατα της πόλης είναι το Φρούριο που χτίστηκε την εποχή του Ιουστινιανού και μέσα στο φρούριο αξίζει να δείτε το ρολόι της πόλης και το υπαίθριο θέατρο. Στο κέντρο των Τρικάλων τα ερείπια του περίφημου Ασκληπιείου της αρχαίας Τρίκκης. Το Βαρούσι, παλιά αρχοντική συνοικία με παραδοσιακά σπίτια. Επίσης το Κουρσούμ Τζαμί που χτίστηκε τον 16ο αιώνα και ανακατασκευάστηκε το 1996 από τον Δήμο Τρικάλων.

Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία στον κόσμο και το πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το ‘Αγιο Όρος.

Είναι ομάδα επιβλητικών βράχων απότομων και ψηλών, στους πρόποδες των Καμβουνίων βουνών και σε απόσταση 9 χλμ. από την Καλαμπάκα. Στην κορυφή τους ήρθαν και εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι ασκητές μοναχοί τον 11ο αιώνα και από τον 14ο αιώνα μ.Χ. χτίστηκαν πολλά μοναστήρια. Αρχικά ήταν 24 με πολλά ερημητήρια και ασκητάρια πάνω στους βράχους, αργότερα ελαττώθηκαν σε 14, ενώ σήμερα σώζονται και λειτουργούν μόνο έξι: του Μεγάλου Μετέωρου, του Βαρλαάμ, του Ρουσανού, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, και του Αγίου Στεφάνου, όλα αντρικά, εκτός από το τελευταίο.

Τα μοναστήρια που σώζονται σήμερα προσελκύουν έντονα το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού, αλλά και των ειδικών για την ιστορία τους, τα μνημεία και τη θαυμάσια φυσική ομορφιά τους.

Οι μοναχοί των Μετεώρων πρόσφεραν πολλά στην καλλιτεχνική παραγωγή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Αξιόλογα είναι τα μνημεία μοναστηριακής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής. Τα μνημεία της ζωγραφικής διακρίνονται σε τοιχογραφίες που καλύπτουν όλες τις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων των ναών, σύμφωνα με τη διάταξη και την τεχνοτροπία της τελευταίας βυζαντινής περιόδου, και σε φορητές εικόνες. Οι τελευταίες κοσμούσαν τα τέμπλα και τα προσκυνητάρια ναών και παρεκκλησιών. Οι αρχαιότερες φυλάσσονται σήμερα στα σκευοφυλάκια των μοναστηριών. Στο ναό του Μεγάλου Μετεώρου σώζονται αξιόλογα δείγματα τοιχογραφιών, που διακρίνονται για την εκφραστική τους δύναμη. Στο νάρθηκα του μοναστηριού Βαρλαάμ σώζονται τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα τοιχογραφιών των Μετεώρων.

Τρίκαλα - Ληθαίος ποταμός

Αξιοθέατα

  • η μοναδικής ομορφιάς διαδρομή Πύλη – Ελάτη – Περτούλι στην Πίνδο με τα δάση και τα καθάρια νερά του Ασπροπόταμου. Η περιοχή είναι τουριστική με ωραία ξενοδοχεία, χιονοδρομικό κέντρο αλλά και τις υπέροχες εκκλησίες όπως την βυζαντινή Πόρτα Παναγιά του 1238 μ.Χ. με πανέμορφα ψηφιδωτά και την Μονή Δουσίκου.
  • το σπήλαιο της Θεόπετρας στην περιοχή της Καλαμπάκας όπου έχουν βρεθεί αποτυπώματα ηλικίας 46.000 ετών.
  • ο ιστορικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου του 11ου αιώνα στην Καλαμπάκα.
  • ο προϊστορικός οικισμός στην Πλατιά Μαγούλα στο Ζάρκο.

Νομός ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Καρδίτσα

Νομός ΛΑΡΙΣΗΣ
Λάρισα

Νομός ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Βόλος

Νομός ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Τρίκαλα

  • Ελάτη

Ελάτη – Περτούλι: Οι ελληνικές Άλπεις

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος Πίνδος! Χιόνι! Κρύο! Δέντρα σαν να φορούν φορεσιές με μπαμπάκι. Πλαγιές γεμάτες κόσμο που τις ανεβοκατεβαίνει σε έλκηθρα. Και μυρωδιές! Από  αγριογούρουνο, ελάφι, κοκορέτσι, φρεσκοζυμωμένο ψωμί και πολλές πίτες. Ελάτη – [...]

  • Μετέωρα

Μετέωρα: Ο παγκόσμιος άμβωνας του Χριστιανισμού

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος Τα Μετέωρα αποτελούν τη  μεγαλύτερη και σημαντικότερη –μετά το Άγιος Όρος- μοναστική κοινότητα στην Ελλάδα. Ένας παγκόσμιος άμβωνας της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, ονομαστός και θαυμαστός στα πέρατα της οικουμένης. Με [...]

Πληροφορίες

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Με Λεωφορείο
Από Θεσσαλονίκη και Αθήνα

ΚΤΕΛ Τρικάλων
www.ktel-trikala.gr
0030 24310 73130

ΚΤΕΛ Μακεδονίας
Υπεραστικός Σταθμός ΚΤΕΛ Μακεδονίας
0030 2310 595405

ΚΤΕΛ Αθήνας (Σταθμός Λιοσίων)
0030 210 8311434

Με τραίνο
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Δρομολόγια – Κέντρο Εξυπηρέτησης: 14511

Χρήσιμα

Έκταση: 3.383 τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Τρίκαλα

Βουνά: 

Ο Νομός Τρικάλων ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και αποτελείται από τους δήμους Καλαμπάκας, Πύλης, Τρικκαίων και Φαρκαδόνας.