Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Τα Μετέωρα αποτελούν τη  μεγαλύτερη και σημαντικότερη –μετά το Άγιος Όρος- μοναστική κοινότητα στην Ελλάδα. Ένας παγκόσμιος άμβωνας της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, ονομαστός και θαυμαστός στα πέρατα της οικουμένης.

Με μια βασική και ουσιαστική διαφορά από το Άγιο Όρος. Ότι στα Μετέωρα και στις Μονές ΔΕΝ απαγορεύεται η επίσκεψη γυναικών.

Τα περισσότερα Μοναστήρια είχαν ιδρυθεί τον 14ο αιώνα και από μαρτυρίες εξάγεται το συμπέρασμα ότι ήταν τριάντα (30). Σήμερα λειτουργούν έξι (6) και δέχονται καθημερινά πλήθος προσκυνητών κι επισκεπτών.

Το όνομα τους το έλαβαν από τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη. Ο οποίος ήταν κτήτορας  της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος , που σήμερα αποκαλούμε και Μεγάλο Μετέωρο. Μόλις ανέβηκε για πρώτη φορά στον πανύψηλο βράχο, μάλλον το 1344, ονόμασε έτσι έναν πλατύ βράχο στον οποίο πάτησε. Πριν από τον Άγιο Αθανάσιο αλλά και μετά, ήταν κι έφτασαν στην περιοχή πολλοί «αναχωρητές». Δηλαδή ασκητές μακριά από κάθε ίχνος κόσμου. Στα δε μέσα του 14ου αιώνα, ο μοναχός Νείλος, συγκέντρωσε τους μοναχούς που ζούσαν απομονωμένοι σε σπηλιές των βράχων, γύρω από την σκήτη της Δούπιανης κι οργανώθηκε έτσι ο μοναχισμός.

Στα Μετέωρα ο επισκέπτης καταλαμβάνεται από δέος. Τόσο από τη φύση όσο και από τη θρησκευτικότητα του τόπου. Στην έξοδο της Καλαμπάκας βλέπει κάποιος το Καστράκι, που είναι απλωμένο στις βάσεις των γιγάντιων βράχων. Στις κορυφές των οποίων είναι κτισμένες οι μονές. Ο βράχοι είναι ξεκομμένοι μεταξύ τους και κάποιων το ύψος υπερβαίνει τα 400 μέτρα! Μοιάζουν ν’ αγγίζουν τον ουρανό!

Στα τέλη του 14ου αιώνα, όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Θεσσαλία, η μοναχική ζωή στα Μετέωρα σημείωσε αισθητή κάμψη, αν όχι εγκαταλείφτηκε. Όμως είχαν ήδη ιδρυθεί η Μονή της  Αγίας Τριάδας (1475/76) και η τοιχογράφηση του παλαιού καθολικού του Μεγάλου Μετεώρου (1483).  Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στη Θεσσαλία (1393-1881) τα μετεωρίτικα μοναστήρια λειτούργησαν ως τόποι ελπίδας.

Σήμερα τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια έχουν αναστηλωθεί ενώ από το 1989 τα Μετέωρα ενεγράφησαν από την Unesco στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό. Πέντε (5) από τα Μοναστήρια είναι ανδρικά. Είναι η μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Αναπαυσά , η μονή του Ρουσάνου ή Αρσάνη, η   μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που πιο συχνά αποκαλείται «Μεγάλο Μετέωρο», η  μονή των Αγίων Πάντων ή Βαρλαάμ και η μονή της Αγίας Τριάδος. Ενώ υπάρχει κι η μοναδική γυναικεία μονή, του Αγίου Στεφάνου, κτισμένη στον νοτιότερο βράχο των Μετεώρων, επάνω ακριβώς από την πόλη της Καλαμπάκας.

Πληροφορίες- υποδομές-δραστηριότητες

Το τοπίο στα Μετέωρα μαγεύει τον επισκέπτη. Είτε το απολαμβάνει από την κορυφή των βράχων και τα μοναστήρια, είτε μέσα από την πόλη της Καλαμπάκας. Μπορεί κάποιος να φτάσει με αυτοκίνητο στα μοναστήρια αλλά μπορεί και να ακολουθήσει πανέμορφα μονοπάτια χαραγμένα ανάμεσα στους βράχους.

Σε γενικές γραμμές οι υποδομές σε Καστράκι και Καλαμπάκα είναι άρτιες. Υπάρχουν ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, δωμάτια, υπέροχοι ξενώνες αλλά και εστιατόρια ή ταβέρνες.

Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει και…  hiking tour στους βράχους των Μετεώρων. Η πεζοπορία, παντού και πάντα είναι ίσως ο πιο ασφαλής τρόπος για πλήρη γνωριμία κάθε περιοχής. Έτσι και στα Μετέωρα. Ο βράχος της Αγιάς είναι ο υψηλότερος βράχος των Μετεώρων κι η διαδρομή προς αυτόν γίνεται από ένα πανάρχαιο μονοπάτι που έχει ηλικία εκατοντάδων χιλιάδων ετών!

Φυσικά, αντί… hiking tour μπορεί ο επισκέπτης να επιδοθεί σε…  biking tour! Περιήγηση με ποδήλατα. Ή ακόμη ακόμη και πιο extreme δοκιμασία, όπως η αναρρίχηση σε βράχους που δεν υπάρχουν μοναστήρια.

Πηγαίνοντας κάποιος στην περιοχή κι αναλόγως του χρόνου που έχει στη διάθεσή του, μπορεί να επισκεφθεί και να δει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών. Με πτηνά, θηλαστικά και πολλά σπάνια είδη μανιταριών. Ενώ μπορεί να επισκεφθεί την Ελάτη και το Περτούλι τα πιο ονομαστά χωριά του Κόζιακα! Η ομορφιά των χωριών και του τοπίου θα σας αποζημιώσει για την αρκετά μεγάλη διαδρομή.

Επιπλέον, στα Μετέωρα (Καλαμπάκα) υπάρχει και λειτουργεί … Πλανητάριο! Με ταινίες που αφορούν τα Μετέωρα σε 3D!

Όσο για φαγητό; Όπως παντού υπάρχουν πιο ψαγμένες ταβέρνες. Όπου μπορείς να βρεις όλα τα γαστριμαργικά καλούδια. Από κρέατα, λουκάνικα με πράσο ή πορτοκάλι, χόρτα ή και μαγειρευτά της κατσαρόλας.

Πώς πάμε

Τα Μετέωρα απέχουν 360 χιλιόμετρα από την Αθήνα κι είναι μια διαδρομή περίπου τεσσάρων ωρών. Η πιο βατή και σύντομη διαδρομή, με εξαιρετικό δρόμο, είναι αυτή που μετά την εθνική οδό στη Λαμία, οδηγεί προς Δομοκό – Καρδίτσα – Τρίκαλα –Καλαμπάκα.

Από τη Θεσσαλονίκη απέχουν 230 χιλιόμετρα κι η διαδρομή διαρκεί περίπου 2 -2,5 ώρες. Γίνεται μέσω της εθνικής οδού και της περιφερειακής οδού Λάρισας –Τρικάλων.


Image Credits

Lorenzo Spoleti George Tasios