Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η Αίγινα, το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Αργοσαρωνικού, είναι ένας τόπος χαρά Θεού. Υπέροχη φύση, θάλασσα που έχει υμνηθεί, ιστορία μα και παρόν. Ένας προορισμός που μπορεί να είναι για μια ημερήσια εκδρομή, για Σαββατοκύριακο, για πολυήμερες διακοπές ή ακόμη ακόμη και για μόνιμη κατοικία αφού απέχει από τον Πειραιά όσο χρόνο κάνει κάποιος σε ώρες αιχμής να φτάσει σ’ αυτόν από την Αθήνα. Μια ώρα!

Το ταξίδι για την Αίγινα ξεκινά από τον Πειραιά, είτε με συμβατικό πλοίο (και για μεταφορά αυτοκινήτου) είτε με «ιπτάμενο δελφίνι». Η διαδρομή με το συμβατικό πλοίο είναι υπέροχη, ειδικά αν η ημέρα είναι καλή. Ο ταξιδιώτης από το κατάστρωμα έχει υπέροχη θέα, με συνοδεία καφέ και τους γλάρους.

Σε μια ώρα έχει ήδη μπει σε νησιωτικό περιβάλλον. Στο λιμάνι συναντά τα νεοκλασικά σπίτια με τις μονόχρωμες πόρτες, την αέναη κίνηση αυτοκινήτων και αμαξών με άλογα και φυσικά το βούισμα από τις λογής λογής παρέες στα καφενεία. Κι όλα αυτά –ειδικά από την Άνοιξη κι’ ύστερα- να παντρεύονται από την αύρα της θάλασσας με τις δυνατές μυρωδιές των γιασεμιών και τα χρώματα από τις εκατοντάδες θεόρατες βουκαμβίλιες.

Η βόλτα στα σοκάκια είναι απαραίτητη. Με τα υπαίθρια μανάβικα και ψαράδικα να δείχνουν απλόχερα την πραμάτεια τους. Μαζί με τα καταστήματα που πωλούν τα φημισμένα φιστίκια. Ουδείς μπορεί να ξεφύγει από τον… φιστικοπειρασμό! Είτε στο νησί είτε στις… αποσκευές…

Ένας από τους πρώτους προορισμούς του επισκέπτη είναι για το ονομαστό ψαροχώρι της Αίγινας, την Πέρδικα. Στη διαδρομή διασχίζει όλη την παραλιακή πλευρά, περνά από τον Μαραθώνα και την Αιγινήτισσα και… ιδού η Πέρδικα. Επίγειο παράδεισο τον λένε. Με ταβέρνες, καλό ψάρι και τιτιβίσματα από τις φωνές των παιδιών που παίζουν στη θάλασσα. Ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να γευθεί κατσούλες! Είναι ψάρι που υπάρχει ΜΟΝΟ στον Σαρωνικό!  Στο λιμάνι μικρά καραβάκια περνούν τον επισκέπτη  απέναντι, στο νησάκι Μονή. Η αλήθεια είναι ότι το εισιτήριο έχει «τσιμπημένη» τιμή αλλά αυτό ξεχνιέται μόλις φτάνεις εκεί. Δεν είναι μόνο τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας και τα πεύκα αλλά κι οι ξαφνικές συναντήσεις. Μπορεί να περπατά κάποιος και δίπλα του να κάνουν βόλτα παγόνια και αγριοκάτσικα. Κι αν υπάρχει και μια φλούδα καρπούζι, τρέχουν στα χέρια του!

Στον δρόμο της επιστροφής προς την Αίγινα διασχίζεις την υπόλοιπη παραλιακή πλευρά του νησιού. Κι εκεί συναντάς τον περίφημο Πύργο του Μάρκελλου. Που ήταν αγωνιστής του 1821 κι έκτισε τον Πύργο το 1800. Αυτός ο Πύργος χρησιμοποιείτο για να φιλοξενεί τους υπουργούς της κυβέρνησης Καποδίστρια. Αφού η Αίγινα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας.

Λίγο πιο κάτω θα συναντήσει το Μουσείο του Καπράλου. Με το άγαλμα της μάνας! Που συμβολίζει τη μάνα που αγναντεύει τον ναυτικό γιο της. Κι ακόμη πιο εκεί το σπίτι του Καζαντζάκη. Το «κουκούλι», όπως το έλεγε. Εκεί ο επισκέπτης «μυρίζει» Καζαντζάκη. Λιτή αρχιτεκτονική, λιτή επίπλωση, «ασκητισμός»! Γύρω –όσο βλέπει το μάτι κι όσο φαντάζεται ο νους- υπάρχουν χιλιάδες φιστικιές. Ο χρυσός του νησιού!

Ναός της Αφαίας

Στον δρόμο προς το πιο γνωστό και δημοφιλές θέρετρο της Αίγινας, την Αγία Μαρίνα, ο επισκέπτης συναντά τον ναό της Αφαίας που βρίσκεται και δεσπόζει στην κορυφή ενός λόφου γεμάτου πεύκα! Μαγική εικόνα! Ο ναός είναι κτισμένος περίπου στα 500 προ Χριστού. Κτίστηκε μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας κι η αρχαιολογική εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι αυτός ο ναός ήταν το πρότυπο που είχαν στο μυαλό τους οι Ικτίνος και Καλλικράτης για την ανέγερση του Παρθενώνα.

Κι είναι χαρακτηριστικό ότι από το ναό της Αφαίας,  όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, διακρίνεται η Ακρόπολη της Αθήνας αλλά κι ο Ναός του Ποσειδώνα, στο Σούνιο!

Αγία Μαρίνα

Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στον όρμο της Αγίας Μαρίνας ο οποίος ξεκινά από το ομώνυμο ακρωτήριο έως τον κάβο της κυρά-Νίτσας. Απέχει από το λιμάνι της Αίγινας μισή ώρα. Το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα μεγάλα σε έκταση δάση από πεύκο που φτάνουν μέχρι και την αμμουδιά, η εξαιρετική, πεντακάθαρη θάλασσα και η υψηλή τουριστική ανάπτυξη. Προσφέρει την μεγαλύτερη σε έκταση αμμώδη ακτή στην Αίγινα, με επίσης αμμώδη και ήπιας διαμόρφωσης βυθό και πεντακάθαρα νερά. Διαθέτει και δικό της λιμάνι με απευθείας ανταπόκριση από το λιμάνι του Πειραιά.

Ο Άγιος Νεκτάριος

Στην Αίγινα, λόγω της ύπαρξης του Μοναστηριού του Αγίου Νεκταρίου, είναι ιδιαιτέρως αυξημένος ο θρησκευτικός τουρισμός, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κτίστηκε πριν 110 χρόνια κι εκεί μόνασε ο σύγχρονος Άγιος. Ο επισκέπτης μπορεί να δει το κελί με τα προσωπικά του είδη, ενώ η παράδοση αναφέρει ότι όποιος βάλει το αυτί του στον τάφο του Αγίου, ακούει την καρδιά του!

Παλαιοχώρα – Σουβάλα

Ο επισκέπτης δεν μπορεί να μη πάει εκεί. Στη Μεσαιωνική πρωτεύουσα της Αίγινας που δημιουργήθηκε εκεί τον 9ο αιώνα μ.Χ., για προστασία από τους πειρατές. Ο λόφος είναι γνωστός ως «Μυστράς του Σαρωνικού» ή «Μυστράς της Αίγινας», με πλήθος από μικρές εκκλησίες. Εκεί, στο λιμάνι, είναι και η Σουβάλα. Το δεύτερο λιμάνι της Αίγινας. Προορισμός που δεν έχει θυσιαστεί στον τουρισμό και «κρατά» τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του. Η Σουβάλα θεωρείται ησυχαστήριο για κάποιους, αφετηρία για πεζοπορίες για άλλους.

Δραστηριότητες

Η Αίγινα δεν είναι μόνο ρομαντισμός, ηλιοβασιλέματα, θάλασσα, βόλτες και φιστίκι! Διαθέτει κι εναλλακτική πλευρά για όσους επιθυμούν «βουτιές» στη φύση και στην ιστορία. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια που «ζουν» και σήμερα, ενώ παλιότερα ένωναν το νησί από τη μια πλευρά του στην άλλη. Ο επισκέπτης θα συναντήσει, μέσα από αυτά, τοπία εκπάγλου κάλλους! Με μύλους, παλιούς οικισμούς, καρνάγια, αλώνια με τ’ αποτυπώματά τους… Υπάρχει και το υπέροχο μονοπάτι γύρω από το Ελάνιο Όρος. Η διαδρομή που ξεκινάει από το χωριό Ανίτσαιο στους πρόποδες του Ελάνιου και καταλήγει είτε στην κορυφή του όρους στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία είτε ακολουθώντας άλλη διαδρομή στον Ναό του Ελάνιου Διός.

Επιπλέον, διαδεδομένη είναι η ιστιοπλοΐα, ενώ υπάρχουν εξαιρετικές διαδρομές (ακόμη και off road) για όσους προτιμούν το ποδήλατο. Διαδρομές  περισσότερο ή λιγότερο βατές, δημιουργούν μοναδική εμπειρία.

Για ρακέτα και beach-bar καταστάσεις μπορείτε να επιλέξετε την Αιγινήτισσα ή τον Μαραθώνα

Εν κατακλείδι. Η Αίγινα είναι ένας υπέροχος κοντινός προορισμός κοντά στον Πειραιά και στην Αθήνα. Νησί για όλες τις διαθέσεις και τα βαλάντια. Μπορεί κάποιος να εισπράξει εκεί πανέμορφες εικόνες κι απολαυστικές ημέρες και νύχτες…


Image Credits

Emily Karakis