Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ένα εξαιρετικό και πλήρες ρεπορτάζ/οδοιπορικό στην Αθήνα έκανε η αρθρογράφος του «Independent»Shivani Ashoka.  Στο οποίο γράφει διθυράμβους για την ελληνική πρωτεύουσα.

«Αυτή η πόλη», αναφέρει, «αποτελεί από πολλές απόψεις την ενσάρκωση μιας ηρωικής προσπάθειας». Αφού εξηγεί ότι έλαβε το όνομά της από τη θεά Αθηνά της σοφίας, γράφει ότι «το σπίτι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη χαιρετίζεται όχι μόνο ως η γενέτειρα της δημοκρατίας, αλλά και ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού και της φιλοσοφίας»!

Η αρθρογράφος του «Independent» γράψει ότι η Αθήνα έχει αναβαθμιστεί κι αναδημιουργηθεί ως πηγή έμπνευσης. Ενώ αναφέρει ότι η Αθήνα ξεχωρίζει για τρία βασικά χαρακτηριστικά! Τους ανθρώπους της, την τέχνη/πολιτισμό της και το φαγητό.

Τα καλύτερα

Η Shivani Ashoka, μάλλον φυσιολογικά αναφέρει ως πρώτη επιλογή του επισκέπτη την επίσκεψη στην Ακρόπολη. Την οποία χαρακτηρίζει «ένδοξη Ακρόπολη». Μάλιστα, προτείνει η επίσκεψη να γίνει είτε γύρω στις 8 το πρωί είτε στο ηλιοβασίλεμα.

Εν συνεχεία, προτείνει το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο αποκαλεί τον «τελευταίο αρχαιολογικό θρίαμβο της πόλης». Μάλιστα προτρέπει για έναν καφέ στον τελευταίο όροφο.

Επόμενη πρόταση του «Independent» είναι δυο Μουσεία: Το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να «ταξιδέψουν» στον χρόνο και να «χαθούν» μέσα στους θησαυρούς τους.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις επισκέψεις στη Ρωμαϊκή Αγορά, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, τον Κεραμεικό (τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο), το Λύκειο του Αριστοτέλη. Για την επίσκεψη σε αυτούς τους αρχαιολογικούς τόπους υπάρχει ενιαίο εισιτήριο, που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να «ταξιδέψουν» στην Αρχαία Αθήνα. «Το μοναδικό θέαμα που δεν περιλαμβάνει, το οποίο επίσης αξίζει να επισκεφθείτε, είναι ο πρώτος χώρος των Ολυμπιακών Αγώνων: το Παναθηναϊκό Στάδιο», γράφει.

Λίγο κρασί και λίγο θάλασσα

Στο αθηναϊκό οδοιπορικό αναφέρεται ότι οι ταξιδιώτες που δεν προλαβαίνουν να βρεθούν σε κάποιο νησί αλλά επιθυμούν ν’ απολαύσουν τη θάλασσα (γεμίζοντας με «vitamin sea», όπως γράφει χαρακτηριστικά) προτείνεται το ξενοδοχείο Four Seasons. Τονίζεται μάλιστα ότι πολλοί Αθηναίοι ξεφεύγουν από την καθημερινότητα με θάλασσα κι ένα ποτήρι κρασί στην Αττική Ριβιέρα! Ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Αν μάλιστα η αρθρογράφος ήξερε και λίγο τα μουσικά μας δρώμενα θα μπορούσε να γράψει το στιχάκι από το παλιό άσμα που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Eurovision,  το 1974, με τη Μαρινέλλα: «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου»…

Το στολίδι της Αρχιτεκτονικής

Η Shivani Ashoka κάνει μια ιδιαίτερη αναφορά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Γράφει ότι το στολίδι του Renzo Piano «έγινε επίκεντρο για τα πιο συναρπαστικά και δημιουργικά ταλέντα της Αθήνας, συμπεριλαμβάνοντας το κτίριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο θεωρείται «αρχιτεκτονικός θησαυρός», την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή».

Καλό φαγητό στην Αθήνα

Στο οδοιπορικό της η Shivani Ashoka, αναφέρει ότι το φαγητό αποτελεί κορυφαίο χαρακτηριστικό της Αθήνας. Μάλιστα, απέφυγε με επιμέλεια κι αναζήτηση διάφορα «εμπορικά» ή άκρως «τουριστικά» στέκια. Κατευθύνθηκε στα Εξάρχεια και στο Warehouse, ένα «γοητευτικό wine bar», καλώντας όσους βρεθούν εκεί να συμβουλευτούν το προσωπικό σχετικά με το φαγητό, το οποίο είναι οικονομικό και γευστικό. Έφτασε και στο  «Όπως Παλιά», ένα εστιατόριο-στολίδι στη Βεΐκου. Η περιγραφή της αρθρογράφου γλαφυρή, καθώς υποστηρίζει πως όσοι βρεθούν εκεί θα φέρνουν στη μνήμη τους την πρώτη μπουκιά για πολλές μέρες. «Θα δείτε τους περισσότερους Αθηναίους να τρώνε τεράστιες μερίδες χταποδιού, αλλά αν δεν πεινάτε, παραγγείλετε μισό λίτρο τοπικό λευκό κρασί για περίπου τρία ευρώ και τσιμπήστε από τα μικρά πιάτα (οι ντολμάδες και το καλαμάρι είναι εξαιρετικά)», αναφέρει.

Από τις προτάσεις δεν θα μπορούσε να λείπει το σουβλάκι. Ο «Θανάσης» είναι ο αγαπημένος της και σημειώνει: «Σας προειδοποιώ, οι μερίδες είναι τεράστιες. Οι μισές, είτε σε σουβλάκι, είτε σε γύρο ή κεμπάπ, είναι περισσότερο από αρκετές για ένα άτομο».

Τελευταία πρόταση είναι η «Cookoovaya», η δημιουργία Αθηναίων σεφ, που, όπως γράφει, «κατάφερε να εντυπωσιάσει ακόμα και τους πιο σκληρούς κριτικούς με την καθαρή, σύγχρονη ελληνική κουζίνα».

Καφές και… πάρτι

Μετά το φαγητό προτείνεται ποτό ή καφές  και χαλάρωση. Στις «360 μοίρες», όπου είναι απολαυστική η  θέα της Ακρόπολης, της Βιβλιοθήκης του Αδριανού και της πλατείας Μοναστηρακίου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, σύμφωνα με την αρθρογράφο, ωστόσο, το βράδυ μεταμορφώνεται. Παρομοιάζοντάς το με το Café de Flore του Παρισιού, το Athénée, το παλιό Zonars, κέρδισε την Ashoka. «Καθίστε έξω με έναν φρέντο εσπρέσο και παρακολουθήστε έναν διαφορετικό κόσμο να περνά», σημειώνει. Επιστρέφοντας στο Μοναστηράκι, ξεχωρίζει το «T.A.F The Art Foundation», «το αγαπημένο των φοιτητών».

Ωδείο Ηρώδου Αττικού


Image Credits

Victor Malyushev