Εύβοια Χαλκίδα

Η Εύβοια είναι νησί αλλά και ηπειρωτική περιοχή που απλώνεται κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Στερεάς Ελλάδας. Η Εύβοια τα συνδυάζει όλα: πλούσια βλάστηση και όμορφα δάση αλλά και ακτές με όμορφες παραλίες και αμμουδιές.
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί σε έκταση μετά την Κρήτη και βρίσκεται σε προνομιακή γεωγραφική θέση.

Χαλκίδα

Η πρωτεύουσα του νησιού, η Χαλκίδα «ενώνει» το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα με την νέα κρεμαστή γέφυρα αλλά και με την παλιά κινητή γέφυρα όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το ιδιαίτερο παλιρροιακό φαινόμενο – μοναδικό χαρακτηριστικό της Χαλκίδας. Η Χαλκίδα είναι μια πανέμορφη πόλη που απλώνεται στο Ευβοϊκό κόλπο και είναι ιδιαίτερα σημαντική από γεωγραφική άποψη και υπήρξε πάντα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών.

στην Χαλκίδα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε

 • την παλιά κινητή γέφυρα και να δείτε το παλιρροϊκό φαινόμενο στο στενό του Ευρίπου.
 • το κάστρο Καράμπαμπα, χτισμένο σε στρατηγική θέση πάνω στο λόφο Φούρκα της βοιωτικής ακτής καθώς ελέγχει τα στενά του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας. Η θέση του Κάστρου ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Κάνηθο. Μέσα στον περίβολο του κάστρου υπάρχει ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται από το 1895.

Νότια από την Χαλκίδα προς Λάμψακο, Βασιλικό και Λευκαντή ο επισκέπτης θα συναντήσει τη μικρή αλλά εύφορη πεδιάδα του Λήλαντα ποταμού, για την οποία πολέμησαν στην αρχαιότητα οι δύο ισχυρές πόλεις – κράτη της Εύβοιας. Η Χαλκίδα και η Ερέτρια.

 • Θαψά Κύμη
 • Εύβοια Αυλίδα
 • Εύβοια Μαρμάρι
 • Εύβοια Πευκί
 • Εύβοια Λιχαδονήσια
 • Εύβοια Κάλαμος
 • Εύβοια Χαλκίδα

Αξιοθέατα

 • στο Μαντούδι τα λείψανα οχυρώσεων της Αρχαίας Κηρίνθου
 • στο Προκόπι το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου.
 • στους Ωρεούς το μαρμάρινο άγαλμα ταύρου και τα λείψανα βενετσιάνικου κάστρου.
 • κοντά στα Στύρα, βρίσκονται κυκλώπειες κατασκευές γνωστές σαν “Δρακόσπιτα”.
 • τα Νέα Στύρα με πανέμορφες ακρογιαλιές και στην γύρω περιοχή κατάφυτους λόφους.
 • στην Λίμνη Ευβοίας τα ερείπια Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του 4ου – 6ου αιώνα με ψηφιδωτά δάπεδα.
 • Ο θολωτός Μυκηναϊκός τάφος κοντά στο Αλιβέρι στην θέση «Κατακαλού».
 • στις Γούβες ο πύργος του ποιητή Γεώργιου Δροσίνη.
 • στο Βασιλικό – Λευκαντί θα δείτε κατάλοιπα μεσαιωνικών πύργων από την περίοδο της Φραγκοκρατίας, το Βενετσιάνικο κάστρο, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Αρμά και το σπίτι του αγωνιστή Ανδρέα Μιαούλη.
 • κοντά στο Βαθύ το Ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος.
 • τον υδροβιότοπο της λίμνης του Δύστου

Ερέτρια

Η Ερέτρια είναι σημαντικό φυσικό λιμάνι της Εύβοιας με πολύ πλούσια ιστορία. Η αρχαία Ερέτρια υπήρξε σημαντική πόλη και κατοικήθηκε από την Γεωμετρική ως την Παλαιοχριστιανική εποχή. Σημαντικά αξιοθέατα στην περιοχή είναι:

 • το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας. Η αρχική κατασκευή ανάγεται στον 5ο π.Χ. αιώνα, ενώ μετά την καταστροφή της πόλης από τους Ρωμαίους το 198 π.Χ. ανακατασκευάζεται με πιο ευτελή υλικά.
 • Μακεδονικός Τάφος του 4ου π.Χ. αιώνα.
 • Η Αρχαία Θόλος. Κυκλικό οικοδόμημα που ανεγέρθηκε αρχικά κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.
 • Η «Οικία των Ψηφιδωτών». Οικία η οποία κατασκευάσθηκε το 370 π.Χ. με μωσαϊκό δάπεδο με παραστάσεις της με παραστάσεις Νηρηϊδος σε Ιππόκαμπο , μάχες Αριμασπών και Γρυπών, Σφιγγών και Λεφυτών.
 • Ο ναός του Απόλλωνα Δαφνηφόρου.
 • το πευκόφυτο νησί των Ονείρων με τουριστικές εγκαταστάσεις

Κοντά στην Ερέτρια στην Αμάρυνθο μπορείτε να περπατήσετε στη μεγάλη προκυμαία και να ανεβείτε στον λόφο Παλιχώρια, για να γνωρίσετε τις βυζαντινές εκκλησίες που σώζονται και να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα.

Αιδηψός

Στη βόρεια πλευρά της Εύβοιας ο δρόμος οδηγεί στην Αιδηψό και τα Λουτρά Αιδηψού, πόλη γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιαματικές πηγές της και για τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών τους. Πρόκειται για μια σύγχρονη λουτρόπολη με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και πολλά υδροθεραπευτήρια.
Στην περιοχή επισκεφθείτε το Σπήλαιο του Σύλλα όπου ο ρωμαίος στρατηγός Σύλλας επισκέφθηκε τα λουτρά για να θεραπευθεί.
Με αφετηρία την Αιδηψό μπορεί να γνωρίσει κανείς τη χερσόνησο της Λιχάδας, που την κοσμούν τα όμορφα και καταπράσινα χωριά Γιάλτρα, Λουτρά Γιάλτρων, Λιχάδα, Άγιος Γεώργιος και Γερολίμανο. Σε όλη τη χερσόνησο της Λιχάδας υπάρχουν έξοχες παραλίες, η θάλασσα των οποίων χρωματίζουν βαθυπράσινη από το γειτόνεμα με το πεύκο.
Στην άκρη της χερσονήσου βρίσκονται τα νησάκια Στρογγυλή και Μανόλια. Η ομορφιά τους είναι τόση που νομίζει κανείς ότι έχουν δραπετεύσει από κάποιο ζωγραφικό πίνακα. Η θέασή τους ως επιστέγασμα της περιήγησης σε ολόκληρη την Εύβοια προκαλεί τόση ευχαρίστηση στην ανθρώπινη ψυχή, που βλέποντας τα κανείς αποδέχεται ανενδοίαστα την άποψη που θεωρεί την ομορφιά μοναδική ελπίδα σωτηρίας του κόσμου.

Κάρυστος

Πολύ όμορφη πόλη και λιμάνι σε ένα από τα νοτιότερα σημεία της Εύβοιας στο μυχό του ομώνυμου όρμου βρίσκεται η Κάρυστος, σύγχρονη πόλη με τουριστικό ενδιαφέρον.
Χαρακτηριστικότερο τοπίο της Καρύστου αποτελεί ο Βενετσιάνικος Πύργος «Μπούρτζι» του 13ου αιώνα που δεσπόζει στην παραλία της πόλης.

Κύμη

Η Κύμη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη περιοχή με θέα το Αιγαίο Χαρακτηριστική είναι η αρχιτεκτονική της με τα πέτρινα σπίτια και τα πλακόστρωτα δρομάκια που της δίνουν ιδιαίτερο χρώμα. Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε την ιαματική πηγή του Χωνευτικού και το Λαογραφικό Μουσείο.

Ιδιαίτερα συναρπαστική είναι η Στενή Δίρφυς, ένα καταπράσινο παραδοσιακό χωριό στις πλαγιές του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας τη Δίρφη (1743 μ.). Προσφέρεται για χειμερινό αλλά και για θερινό τουρισμό. Κύριο χαρακτηριστικό του τα πολλά χιόνια το χειμώνα και τα τρεχούμενα νερά το καλοκαίρι. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει τι γραφικό χωριό Στρόπωνες και το επίνειο του προς το Αιγαίο, η έξοχης ομορφιάς παραλία της Χιλιαδούς και το Μετόχι.

Στη συνέχεια ο δρόμος φέρνει τον επισκέπτη στις περιοχές Βασιλικά και Ελληνικά. Βορειότερα από εδώ βρίσκεται το ακρωτήριο Αρτεμίσιο, που είναι γνωστό τόσο για την ομώνυμη ναυμαχία των Ελληνοπερσικών πολέμων, όσο και για το περίφημο ομώνυμο χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνα, που ανασύρθηκε από τα νερά του και βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

 • Τυροπιτάρα Καρυστίας

Τυροπιτάρα Καρυστίας

7 Αυγούστου, 2020|0 Comments

Τυροπιτάρα Καρυστίας Η φιλοσοφία της κουζίνας της Εύβοιας είναι συναισθηματική, φρέσκη, με πολύ άρωμα και χρώμα. Οι πίτες της είναι μοναδικές. Μια από αυτές είναι η τυροπιτάρα. Το φύλλο γίνεται με μαεστρία και τηγανίζεται [...]

Πληροφορίες

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Με Λεωφορείο

ΚΤΕΛ Ευβοίας
www.ktelevias.gr
0030 22210 20400

ΚΤΕΛ Αστικών γραμμών Χαλκίδας
0030 22210 22026

Με τραίνο
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Δρομολόγια – Κέντρο Εξυπηρέτησης: 14511

Με αεροπλάνο
Πλησιέστερο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” Αθηνών

Χρήσιμα

Έκταση: 3.654 τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Χαλκίδα

Ο Νομός Εύβοιας ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αποτελείται από τους δήμους: Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Ιστιαίας – Αιδηψού, Καρύστου, Κύμης – Αλιβερίου, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Σκύρου και Χαλκιδέων.

Βουνά: Δίρφη 1.743 μ., Όχη 1,398 μ., Ξηροβούνι 1,453 μ., Σκοτενή 1.362 μ., Πυξαριάς 1.351μ,. Καντήλι 1.246μ., Όλυμπος, Μαυροβούνι, Ζάρακας, κ.α.

Ποτάμια: Κηρέας,

Λίμνες: Δύστος, Παραλίμνη