Χανιά

Κρήτη | Νομός Χανίων | Χανιά Πληροφορίες

Η πόλη των Χανίων αποτελείται από την παλιά και την νέα πόλη. Είναι το διοικητικό κέντρο του ομώνυμου νομού Χανίων του δυτικότερου της Κρήτης.

Η παλιά πόλη χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Ενετούς στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας. Στην παλιά πόλη θα δείτε το εντυπωσιακό παλιό βενετσιάνικο λιμάνι και τον φάρο του, του 16ου αιώνα που ανακατασκευάστηκε από Αιγυπτίους τον 19ο αιώνα και λειτουργεί άψογα ως σήμερα. Το Φρούριο Φιρκάς που επί Ενετοκρατίας προστάτευε την είσοδο του λιμανιού. Τον Δεκέμβριο του 1913 υψώθηκε η ελληνική σημαία ως επισφράγισμα της ένωσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Την εβραϊκή συνοικία με την συναγωγή και τα βενετικά αρχοντικά. Το Μεγάλο Αρσενάλι που στεγάζει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και είναι το μεγαλύτερο από τα επτά θολοσκέπαστα βενετσιάνικα νεώρια. Ο τουρκομαχαλάς της Σπλάτζιας με τον μιναρέ του Αχμέτ Αγά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είχε μετατραπεί σε τζαμί από του Τούρκους.
Η πλατεία Σαντριβάνι, που συγκέντρωνε τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της Κρήτης στα φιλόξενα στέκια της. Η εκκλησία Σαν Σαλβατόρε που στεγάζει τη Βυζαντινή συλλογή. Στην αριστοκρατική συνοικία Χαλεπά όπου έμενε ο πρίγκηπας Γεώργιος αλλά και το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου στην ίδια περιοχή. Στον λόφο Καστέλι όπου βρίσκονταν η ακρόπολη της αρχαίας Κυδωνίας ανακάλυψαν κεραμικά από την Νεολιθική ως την Ρωμαική περίοδο.

Η νέα πόλη που απλώνεται γύρω από την παλιά έχει πολύ καλή ρυμοτομία και είναι λειτουργική για τους κατοίκους της.

Αξιοθέατα

 • Το Φαράγγι της Σαμαριάς. Είναι από τα πιο όμορφα τοπία στης Ευρώπης μήκους 16 χλμ. και έχει ανακηρυχτεί Εθνικός Δρυμός από το 1962. Χιλιάδες επισκέπτονατι το φαράγγι της Σαμαριάς κάθε καλοκαίρι που είναι ανοικτό για να θαυμάσουν τις καταπληκτικές εικόνες. Μεγάλες χαράδρες, ρεματιές, καταπράσινα τοπία, πηγές, επιβλητικοί όγκοι, άγρια ζώα ανάμεσα τους τα περίφημα κρι κρι και στο τέλος το Λυβικό Πέλαγος.
 • το Φραγκοκάστελο. Κάστρο που κατασκεύασαν οι Ενετοί τον 14ο αιώνα για προστασία από τις επιδρομές πειρατών. Το 1828 ο Μουσταφά, διοικητής της Κρήτης εξόντωσε εδώ τον οπλαρχηγό Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη και τους άντρες του. Ο θρύλος λέει ότι οι ψυχές των αγωνιστών που οι ντόπιοι ονομάζουν Δροσουλίτες συγκεντρώνονται κάθε χρόνο εδώ με την μορφή πρωινής δροσιάς που σχηματίζει πάνω στα τείχη παράξενα σχήματα.
 • το Ακρωτήρι, χερσόνησος ανατολικά της πόλης των Χανίων, με πανέμορφα τοπία και μοναστήρια με πλούσια ιστορία. Εδώ βρίσκονται και οι τάφοι των Βενιζέλων.
 • στο Καστέλι Κισσάμου, το ρωμαικό υδραγωγείο, τα ελληνορωμαικά λουτρά, τα ψηφιδωτά δάπεδα και άλλα
 • στο Μάλεμε, ο θολωτός τάφος υστεροΜινωικής περιόδου και το Γερμανικό Στρατιωτικό νεκροταφείο.
 • στις Μουρνιές το Μουσείο της μονής Χρυσοπηγής
 • Χώρα Σφακίων. Το τοπίο είναι το πιο άγριο και παρθένο σε όλη την Κρήτη, με απόκρημνες πλαγιές, σπηλιές και φαράγγια και οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται για την φιλοξενία και την λεβεντιά τους.
 • η αρχαία Λισσός
 • το μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας, χτισμένο πάνω σε βράχο. Ένα από τα ενενήντα σκαλιά που οδηγούν στο μοναστήρι, είναι χρυσό και σύμφωνα με την παράδοση μόνο οι πιστοί μπορούν να το διακρίνουν.
 • στο Κολυμπάρι η Μονή Γωνίας με ιστοριά από τον 9ο αιώνα.
 • το φαράγγι στα Τοπόλια είναι εντυπωσιακό με μήκος 1.500 μ και στις πλαγιές του θα δείτε πολλές σπηλιές.
 • η Σούδα που είναι το λιμάνι του νομού και ναύσταθμος. Στο νησάκι Σούδα που βρίσκεται απέναντι από το φρούριο Ιτζεδίν βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα ενετικά κάστρα της Κρήτης.
 • ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Απτέρας.
 • στο Γαβαλοχώρι το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο
 • η αρχαία Φαλασαρνά
 • η αρχαία Πολυρρηνία.

Νομός ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ηράκλειο

Νομός ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Άγιος Νικόλαος
Ιεράπετρα
Σητεία

Νομός ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Ρέθυμνο

Νομός ΧΑΝΙΩΝ
Χανιά

Πληροφορίες

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Με αεροπλάνο
Από Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Κρατικός αερολιμένας Χανίων “Ι. Δασκαλογιάννης” 0030 28210 83800
Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” 0030 210 3530000
Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης “Μακεδονία” 0030 2310 985000

Με Πλοίο
Από το λιμάνι του Πειραιά, Κύθηρα, Γύθειο.
Λιμεναρχείο Χανίων 0030 28210 89240
Λιμενικός Σταθμός Καστέλι Κισσάμου 0030 28220 22024
Λιμεναρχείο Πειραιά 0030 213 2147600

Με Λεωφορείο
Από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και εσωτερικά μέσω του δικτύου λεωφορείων.

ΚΤΕΛ Χανίων
www.e-ktel.com
0030 28210 93052

ΚΤΕΛ Μακεδονίας
Υπεραστικός Σταθμός ΚΤΕΛ Μακεδονίας
0030 2310 595437

Χρήσιμα

Έκταση: 2.376 τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Χανιά

Ο Νομός Χανίων ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Κρήτης και αποτελείται από τους δήμους Αποκορώνου, Γαύδου, Καντάνου – Σέλινου, Κισσάμου, Πλατανιά, Σφακίων και Χανίων.