Λαδόπιτα Σκυριανή

Γεύση που γράφει με ντόπιο τυράκι ή φέτα
Από την Ευφροσύνη Ευγενικού, ξενοδοχείο Νεφέλη, Χώρα

Χρόνος ετοιμασίας: 2-2,5 ώρες | Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά | Κουζίνα: Σκύρος

Υλικά

200 γρ. αλεύρι μαλακό για πίτες ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 ml χλιαρό νερό

20 ml Ελαιόλαδο

5 γρ. θαλασσινό αλάτι

1 φακελάκι ξερή μαγιά

Ρίγανη

ξινοτύρι ή ντόπιο τριμμένο ή σε κύβους

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε σε μπασίνα το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση και βάζουμε τη μαγιά και αμέσως μετά το χλιαρό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε δυνατά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που να ξεκολλά από τα χέρια μας.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 90 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να γίνει διπλάσια σε όγκο.

Ζυμώνουμε και πάλι για λίγο, προσθέτουμε τη ρίγανη και το τυρί και κόβουμε σε μπαλάκια. Αφήνουμε για 30 λεπτά ακόμα να ξεκουραστεί η ζύμη.

Απλώνουμε στο πάγκο μια λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε τη ζύμη που την έχουμε ανοίξει με τα χέρια μας και την πιέζουμε με ένα φύλλο λαδόκολλας που βάζουμε από πάνω. Στη μέση αφήνουμε ένα κενό.

Τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι μέχρι να ροδίσει από τη μια πλευρά και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη.

Σε πιατέλα έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα λαδοπιτάκια μας για να φύγει το πολύ λάδι.

Σερβίρουμε σε πιατέλα δίπλα σε κομμάτια τυρί.

Μικρά μυστικά:
Μια φίλη μου έριξε και λίγο μέλι πάνω από τη λαδόπιτα και ήταν απίθανη… τολμήστε το

Πηγή: emvolos.gr