Πλατσέτα – ένα σούπερ παραδοσιακό γλυκό από την Ερεσό Μυτιλήνης!

Από την Άννα Καταχανά

Λέσβος | Κατηγορία: Γλυκά

Υλικά

Για τη ζύμη

Αλεύρι 1 κιλό ή όσο πάρει

Λίγο αλάτι

Λίγη Ζάχαρη

Λαδί 2 Κουταλιές

Νερό 5 Ποτήρια

Για το μίγμα:

Αμύγδαλα μισό κιλό

Λίγη κανέλα

Λίγη ζάχαρη

Λίγη φρυγανιά

Για το σιρόπι:

Ένα κιλό ζάχαρη

5 ποτήρια νερό

Κανέλα

Αρμπαρόριζα

Ξινό

Μια βανίλια

Εκτέλεση

Βήμα πρώτο:

Κάνουμε την ζύμη 6 φύλλα.

Ζυμώνουμε καλά την ζύμη και την χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια

Πλατσέτα βήμα 1

 

Βήμα Δεύτερο:

Ανοίγουμε με πλάστη το ζυμάρι σε ένα στρογγυλό λεπτό φύλλο.

Βήμα Τρίτο:

Λαδώνουμε το φύλλο

Βήμα Τέταρτο:

Απλώνουμε το μίγμα σε όλο το φύλλο σε λεπτή στρώση και ομοιόμορφα.

Το μίγμα για 6 φύλλα περιέχει:

Αμύγδαλα μισό κιλό

Λίγη κανέλα

Λίγη ζάχαρη

Λίγη φρυγανιά
aa2

Βήμα Πέμπτο:

Σουρώνουμε ελαφρά με τα δάχτυλα μας μέχρι να γίνει όπως στην φωτογραφία.
aa4

Βήμα Έκτο:

Έτσι πρέπει να είναι λίγο πριν μπει στο λαδωμένο ταψί.

Να επαναληφθούν 5 φορές όλα τα παραπάνω βήματα (2ο-6ο)

Βήμα Έβδομο:

Τοποθετούμε στο ταψί ένα ένα τα φύλλα με προσοχή και χωρίς να καλύπτει το ένα το άλλο.

Βήμα Όγδοο:

Έχουμε τοποθετήσει και τα 6 φύλλα στο ταψί και ότι έχει περισσέψει από το μίγμα το πασπαλίζουμε από πάνω.

Τα βάζουμε να ψηθούν στους 170ο C μέχρι να κοκκινίσουν τα φύλλα (περίπου 15΄).

aa6

Τελικό Βήμα:

Ώσπου να ψηθεί το γλυκό κάνουμε το σιρόπι.

Ένα κιλό ζάχαρη

5 ποτήρια νερό

Κανέλα

Αρμπαρόριζα

Ξινό

Μια βανίλια

Βγάζουμε το ταψί από την κουζίνα και το περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι και λίγο ανθόνερο.

Το σκεπάζουμε μέχρι να το σερβίρουμε.

Πηγή: emvolos.gr