Αίγινα

Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο περίπου του Σαρωνικού κόλπου και απέχει 18 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Έχει τριγωνικό σχήμα, έκταση 83 τετρ. χλμ. και το μεγαλύτερο μήκος της από ανατολικά προς τα δυτικά είναι 15 χλμ. Το ψηλότερο σημείο του νησιού είναι 532 μ., στο βουνό που βρίσκεται το κέντρο περίπου του νησιού και ονομάζεται «Όρος» ή «Άγιος Ηλίας». Από κει ξεκινούν χαμηλότεροι λόφοι που καλύπτουν το νησί μέχρι την παραλία.
Τα προϊόντα που παράγει είναι σταφύλια, κρασί, λάδι, ελιές, αμύγδαλα, περίφημα φιστίκια, τα γνωστά «αιγινίτικα» και λίγα δημητριακά. Το χώμα της Αίγινας είναι κατάλληλο για την κατασκευή πήλινων αγγείων. Η Αίγινα έχει μακρά παράδοση στην αγγειοπλαστική και την κεραμοποιία. Ακόμη και σήμερα περίφημες είναι οι ντόπιες αιγινίτικες στάμνες και τα λαγήνια της.

Η Αίγινα έχει μεγάλη ιστορία και αυτό το μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα μνημεία από την προϊστορική εποχή. Πήρε το όνομα της από την κόρη του Ασωπού την Νύμφη Αίγινα.

Αξιοθέατα

  • ο Αρχαιολογικός χώρος της Αφαίας. Εκεί θα δείτε τον ναό της Αφαίας Αθηνάς, δωρικού ρυθμού του 5ου αιώνα π.Χ. όπου βρίσκονταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς και χρησιμοποιήθηκε σαν πρότυπο για την κατασκευή του Παρθενώνα.
  • Παλαιοχώρα. Μεσαιωνική πολιτεία χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε ένα λόφο που υπήρξε το καταφύγιο από τις επιδρομές πειρατών. Σήμερα εκεί σώζονται αρκετές εκκλησίες.
  • ο Αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας όπου εκεί θα δείτε τα ερείπια προϊστορικής πόλης και μια κολώνα που είναι ότι απέμεινε από δωρικό ναό του Απόλλωνα.
  • τα ερείπια ιερού του Δία στο Ελλάνιο όρος.
  • την μονή του Αγίου Νεκτάριου.
  • Αίγινα

Αίγινα: Φιστίκι, θάλασσα, ιστορία!

31 Ιανουαρίου, 2020|0 Comments

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος Η Αίγινα, το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Αργοσαρωνικού, είναι ένας τόπος χαρά Θεού. Υπέροχη φύση, θάλασσα που έχει υμνηθεί, ιστορία μα και παρόν. Ένας προορισμός που μπορεί να είναι [...]