Άνδρος

Διάσπαρτη από δεκάδες κάτασπρους οικισμούς, αλλά και κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα, η Άνδρος αποτελεί την ιδανική λύση, ακόμα και για ένα Σαββατοκύριακο, αφού η απόσταση από την Ραφήνα είναι μικρή.

Η Άνδρος στην αρχαιότητα ονομαζόταν Υδρούσα, Γάβρος ή Λασία. Την ονομασία της την πήρε, σύμφωνα με τη μυθολογία, από τον Άνδρο, εγγονό του Απόλλωνα. Το νησί κατοικήθηκε από τους Κάρες, τους Φοίνικες, τους Κρήτες και το 1000 π.Χ από τους Ίωνες.
Επιβλητικά αρχοντικά, μικρά ανηφορικά δρομάκια, αυλές φορτωμένες με μυρωδιές από βασιλικό και δυόσμο, κυριαρχούν στη Χώρα. Χτισμένη πάνω σε χερσόνησο, ανάμεσα σε δύο μεγάλες παραλίες, το Νημποριό και το Παραπόρτι, έχει μακραίωνη ιστορία.
Η παλιά πόλη θα σας γοητεύσει και θα σας οδηγήσει στα απομεινάρια του Βενετσιάνικου κάστρου, πάνω σ’ ένα νησάκι που ενώνεται με τη στεριά με γραφική γέφυρα, χτισμένη τον 13ο αιώνα από τον Μαρίνο Δάνδολο. Από το Μέσα Κάστρο θα δείτε μόνο λίγα ερείπια και την πέτρινη αψιδωτή γέφυρα που ένωνε το φρούριο με τη μικρή χερσόνησο, στην οποία είχε χτιστεί η μεσαιωνική πολιτεία, το Κάτω Κάστρο, και η οποία εξελίχθηκε στον νεότερο οικισμό. Στη μεγάλη πλατεία ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη, έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπορου.
Στην είσοδο του λιμανιού στέκει ο περίφημος φάρος Τουρλίτης.
Επισκεφθείτε επίσης τις εκκλησίες της Παλατιανής, του Αγίου Γεωργίου, της Παναγίας της Οδηγήτριας και του Αγίου Ανδρέα των Λατίνων.

Στην Άνδρο βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο, που το δώρισαν στο κράτος ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή, με σημαντικά εκθέματα. Αξίζει να δείτε το άγαλμα του Ερμή της Άνδρου, θαυμάσιο μαρμάρινο αντίγραφο του Ερμή του Πραξιτέλη, ελληνιστικής περιόδου, που αποτελεί δείγμα του πολιτισμού του νησιού στα χρόνια εκείνα.

Υπάρχει επίσης στο νησί, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο τείνει να κάνει το νησί μητρόπολη των καλών τεχνών, εξασφαλίζοντας τη συρροή επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο, που έρχονται ειδικά για να δουν τις εκθέσεις των έργων μεγάλων ζωγράφων όπως των Ματίς, Πικάσο κ.ά Στο Μουσείο φιλοξενούνται ακόμα έργα του μεγάλου Ανδριώτη γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρου. Το Ναυτικό Μουσείο της Άνδρου περιλαμβάνει πλούσια συλλογή από μοντέλα πλοίων, ναυτικά όργανα κ.λ.π.

Αξιοθέατα

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Αρχαιολογικό Μουσείο
Ναυτικό Μουσείο
Μουσείο Λαογραφίας & Χριστιανικής Τέχνης
Καϊρειος Βιβλιοθήκη
‘Ιδρυμα Κυδωνιέως
Αρχαίος οικισμός Ζαγοράς
Προιστορικός οικισμός Στρόφιλας
Σπήλαιο Αλαδινού
Μονή Παναχράντου
Μονή Αγ. Νικολάου
Μονή Αγ. Μαρίνας
Ο Πύργος του Αγ. Πέτρου
Μονή Σωτήρος
Μονή Ζωοδόχου Πηγής
Αρχαιολογικός χώρος Υψηλή
Αρχαιολογικός χώρος Παλαιόπολης
Ο Νεολιθικός οικισμός στο Μικρογιάλι
Φαράγγι Διποτάματα
‘Ανω Κόρθι
Μονή Τρομαρχίων
Κάστρο Φανερωμένης
Προιστορικός χώρος Πλάκα

  • Φουρτάλια

Φουρτάλια Ανδριώτικη

23 Ιανουαρίου, 2021|

Αυθεντική γεύση που χαρακτηρίζει το πανέμορφο νησί της Άνδρου. Η φουρτάλια γίνεται με παραδοσιακά λουκάνικα και γλύνα, που είναι το λίπος που διατηρούνται τα λουκάνικα.

Πληροφορίες

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Με Πλοίο
Η μετάβαση στο νησί γίνεται ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι της Ραφήνας.

Λιμεναρχείο Άνδρου 0030 22820 22250
Λιμεναρχείο Ραφήνας 0030 22943 21200

Χρήσιμα

Έκταση: 380 τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Άνδρος

Ο Δήμος Άνδρου ανήκει διοικητικά στο Νομό Κυκλάδων (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).