Μήλος

Μήλος

Η Μήλος είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων με έκταση 160 τετρ. χιλ.
Είναι γνωστή από την νεολιθική περίοδο. Ο πλούσιος ορυκτό της πλούτος την κατέστησε σημαντικό εμπορικό κέντρο από τους προϊστορικούς χρόνους. Ιδιαίτερα διαδεδομένη ήταν η χρήση του οψιδιανού (ηφαιστειακό πέτρωμα) υλικό που χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν εργαλεία. Τέτοια εργαλεία βρέθηκαν στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και την Αίγυπτο που μαρτυρούν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους.
Η περιοχή της Φυλακωτής – πρωτοκυκλαδίτικο κέντρο- είχε μεγάλη ανάπτυξη στους μυκηναϊκούς και μινωικούς χρόνους και θεωρείται μια από τις πρώτες πόλεις της Ευρώπης.
Τον 19ο αιώνα βρέθηκε θαμμένο στο νησί το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου που σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Την Ρωμαϊκή εποχή χτίζεται το «μαρμάρινο θέατρο» με εκπληκτική θέα.
Στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους δημιουργήθηκαν οι περίφημες κατακόμβες της Μήλου κοντά στο σημερινό χωριό Τρυπητή, για την προστασία των χριστιανών.
Λιμάνι του νησιού είναι ο Αδάμαντας ένα χωριό που έχτισαν οι Κρήτες όταν έφτασαν εδώ κυνηγημένοι από Τούρκους το 1824. Ο Αδάμαντας συνδυάζει την παραδοσιακή ομορφιά με την κοσμοπολίτικη ζωή.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα που χαρακτηρίζεται από την γνήσια νησιώτικη αρχιτεκτονική της. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το μεσαιωνικό κάστρο αλλά και την εκκλησία της Παναγίας Θαλασσίτριας χτισμένη σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού.

Ταξιδιωτικός Οδηγός

  • Μήλος - Κλήμα
  • Μήλος Σαρακήνικο
  • Οι κατακόμβες
  • Το μαρμάρινο θέατρο
  • Το μεσαιωνικό κάστρο
  • Η εκκλησία της Παναγίας Θαλασσίτριας
  • Το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό μουσείο στην Πλάκα
  • Το Εκκλησιαστικό και Μεταλλευτικό μουσειο στον Αδάμαντα

Παραλίες

Η Μήλος έχει πάνω από 75 πανέμορφες παραλίες όπως το Παλιοχώρι, η Αγία Κυριακή, ο Προβατάς, το Κλήμα, ο Εμπορειός και άλλες.

Πληροφορίες

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Με πλοίο
Από Πειραιά και τα γύρω νησιά.

Λιμεναρχείο Μήλου 0030 22870 23360
Λιμεναρχείο Πειραιά 0030 213 2147600

Με αεροπλάνο
Κρατικός αερολιμένας Μήλου
0030 22870 28410

Χρήσιμα

Έκταση:  160 τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Πλάκα

Ο Δήμος Μήλου ανήκει διοικητικά στο Νομό Κυκλάδων (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).