Σύρος

Κυκλάδες | Σύρος Πληροφορίες | Αξιοθέατα | Διαμονή

Η Σύρος είναι η πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων. Απέχει 83 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και έχει 86 τετρ. χιλ. εμβαδόν.
Η Ερμούπολη πρωτεύουσα και κυρίως λιμάνι της Σύρου, είναι μια πόλη κόσμημα. Είναι ο καρπός του σκληρού μόχθου και του επιχειρηματικού δαιμονίου των Ελλήνων προσφύγων από τα καταστραμμένα από τους Τούρκους Ψαρά, Χίο και Κάσο. Τότε η Σύρος ήταν ελεύθερη και προστατεύονταν από την Γαλλία. Από το 1826 που οι εργατικοί νησιώτες ήρθαν στη Σύρο, αναζητώντας ένα τόπο για να στεριώσουν μετά την καταστροφή της πατρίδας τους, ίδρυσαν την Ερμούπολη και μόχθησαν για να γίνει αυτή η πόλη το καμάρι των νησιών, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Η Ερμούπολη εξελίχθηκε, λόγω της ραγδαίας εμπορικής και ναυτικής ανάπτυξης του νησιού, σε πόλη με έντονη κοσμική ζωή, με μεγαλοπρεπή δυτικότροπα μέγαρα, με βιομηχανίες και βιοτεχνίες, με αίθουσες για μουσική και θέατρα.
Φαρδύς δρόμοι και μαρμάρινα σκαλοπάτια, εκκλησίες μοναδικές στην Ελλάδα, ένα μεγαλοπρεπέστατο Δημαρχείο, το θέατρο “Απόλλων” που είναι μικρό αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη μαρτυρούν την δόξα, τη χλιδή και το μεγαλείο που γνώρισε το νησί.

Η Άνω Σύρος, χιλιοτραγουδισμένη από τον Βαμβακάρη, σε τέλεια αντίθεση με την Ερμούπολη, κτισμένη με τον κυκλαδίτικο τρόπο αρχιτεκτονικής, με τις καμάρες της, τα σοκάκια, τα γραφικά ταβερνάκια της, απεικονίζει τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού (καθολικών στο μεγαλύτερο μέρος τους), πριν την μεγάλη ακμή της Ερμούπολης.
Η Σύρος έχει δαντελωτές ακτές που σχηματίζουν σε πολλά σημεία ασφαλείς όρμους με ζεστά νερά και αμμουδιές. Γνωστές για τα θαυμάσια νεοκλασικά θέρετρα και τις ωραίες αμμουδερές παραλίες τους, είναι οι περιοχές του Φοίνικα, της Ντελαγκράτσιας και του Γαλισσά. Πολλές και οι παραλίες που έχουν πρόσβαση μόνο από την θάλασσα, όπως το μαγευτικό Δελφίνι και τα Γράμματα, παραλία που περικλείεται από βράχους, πάνω στους οποίους οι αρχαίοι ναυτικοί χάραξαν ευχές για τα καράβια τους.

Αξιοθέατα

  • Κέντρο Ιστορικών Μελετών Καθολικής Επισκοπής Σύρου
  • Το Δημαρχείο
  • το θέατρο “Απόλλων”
  • ‘Εκθεση Λαογραφικών Αντικειμένων
  • Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη
  • Το Καστρί και τη Χαλανδριανή με σπουδαία ευρήματα
  • Αρχαιολογικό Μουσείο
  • Δημοτική Βιβλιοθήκη

Πληροφορίες

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Με Πλοίο
Από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο και τα γύρω νησιά.

Λιμεναρχείο Σύρου 0030 22810 88888
Λιμεναρχείο Πειραιά 0030 213 2147600
Λιμεναρχείο Ραφήνας 0030 22943 21200
Λιμεναρχείο Λαυρίου 0030 22923 20401

Με αεροπλάνο
Κρατικός αερολιμένας Σύρου “Δημήτριος Βικέλας” 0030 22810 79545
Απόσταση: 2 χλμ από την Ερμούπολη

Χρήσιμα

Έκταση:  τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Ερμούπολη

Ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης ανήκει διοικητικά στο Νομό Κυκλάδων (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου). Η Ερμούπολη είναι και η πρωτεύουσα του Νομού Κυκλάδων.