Πλατσέτα – ένα σούπερ παραδοσιακό γλυκό από την Ερεσό Μυτιλήνης!

Πλατσέτα – ένα σούπερ παραδοσιακό γλυκό από την Ερεσό Μυτιλήνης! Από την Άννα Καταχανά Λέσβος | Κατηγορία: Γλυκά Υλικά Για τη ζύμη Αλεύρι 1 κιλό ή όσο πάρει Λίγο αλάτι Λίγη Ζάχαρη Λαδί 2 Κουταλιές Νερό 5 Ποτήρια Για το μίγμα: Αμύγδαλα μισό κιλό Λίγη κανέλα Λίγη ζάχαρη Λίγη φρυγανιά [...]

Αυθεντική συνταγή του μουσακά με μελιτζάνες

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού Ο μουσακάς χαρακτηρίζει την κουζίνα μας και έχει τη δική του ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η προέλευση του μουσακά δεν είναι ιστορικά κατοχυρωμένη, πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι το πιάτο προέρχεται από την Περσία και συγκεκριμένα το φαγητό μαγκούμα, που φτιάχνεται από μελιτζάνα, κρέας [...]

By |2021-08-02T16:42:24+03:002 Αυγούστου, 2021|Categories: Συνταγές|Tags: |

Κύθηρα

Τα Κύθηρα βρίσκονται νότια της Πελοποννήσου, ανάμεσα στον Κάβο Μαλέα και τη Δυτική Κρήτη. Αποτελούν μια ιδιαίτερη διοικητική, γεωγραφική και ιστορική ενότητα και στο διάβα των αιώνων έχουν διαμορφώσει έναν άκρως ιδιαίτερο χαρακτήρα. Τα Κύθηρα είναι κατά τη Μυθολογία ο τόπος γέννησης της Αφροδίτης, όπου η θεά του έρωτα λατρεύτηκε ως «Αφροδίτη Ουρανία». Το νησί των [...]

By |2021-07-15T14:04:19+03:0015 Ιουλίου, 2021|Categories: Οδοιπορικό|Tags: , |

Μανιάτικη Γαλατόπιτα

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει πόλεμος για την πατρότητα της γαλατόπιτας. Η «ουσία είναι μια και η γαλατόπιτα γωνία…» λέει ο λαός. Για την ιστορία λοιπόν να ενημερώσουμε ότι η γαλατόπιτα, ήταν ο πλακούντας των αρχαίων χρόνων, του βυζαντίου αλλά και της Ελλάδας του σήμερα. Είναι [...]

By |2021-08-02T16:18:34+03:008 Ιουλίου, 2021|Categories: Συνταγές|Tags: |

Φουρτάλια Ανδριώτικη

Αυθεντική γεύση που χαρακτηρίζει το πανέμορφο νησί της Άνδρου. Η φουρτάλια γίνεται με παραδοσιακά λουκάνικα και γλύνα, που είναι το λίπος που διατηρούνται τα λουκάνικα.

By |2021-01-23T20:33:38+02:0023 Ιανουαρίου, 2021|Categories: Συνταγές|Tags: |

Ζυγούρι με πράσα και ντομάτα ένα παραδοσιακό Κοζανίτικο φαγητό

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού Ζυγούρι είναι το αρνί μέχρι ενός έτους, που δεν έχει ακόμα γεννήσει. Είναι ιδιαίτερα νόστιμο και συνηθίζεται στα κοζανίτικα τραπεζώματα. Δεν μπορώ να πώ ότι είναι ένα ελαφρύ φαγητό, αλλά που και που επιτρέπονται οι παρασπονδίες. Είναι όμως πολύ νόστιμο και εξαιρετικός μεζές για τσίπουρο. Τα [...]

By |2021-01-23T16:59:52+02:0023 Ιανουαρίου, 2021|Categories: Συνταγές|Tags: |

Ελάτη – Περτούλι: Οι ελληνικές Άλπεις

Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος Πίνδος! Χιόνι! Κρύο! Δέντρα σαν να φορούν φορεσιές με μπαμπάκι. Πλαγιές γεμάτες κόσμο που τις ανεβοκατεβαίνει σε έλκηθρα. Και μυρωδιές! Από  αγριογούρουνο, ελάφι, κοκορέτσι, φρεσκοζυμωμένο ψωμί και πολλές πίτες. Ελάτη – Περτούλι, καταχείμωνο. Το μεγαλείο της φύσης. Με το ελατοδάσος! Χιονισμένο και ρομαντικό. Ακόμη κι όταν κάποια μεσημέρια το λούζει ο ήλιος. [...]

By |2021-03-03T03:09:10+02:007 Σεπτεμβρίου, 2020|Categories: Οδοιπορικό|Tags: |

Αρχαία Ολυμπία: Συνάντηση με το δέος και την ιερότητα

Αν κάποια στιγμή βάλουμε προτεραιότητες για τους τόπους που πάση θυσία πρέπει να επισκεφτούμε στη ζωή μας, δεν μπορεί να λείπει η Αρχαία Ολυμπία. Οι λόγοι πολλοί και ευνόητοι. Κάθε φορά δε που την επισκέπτεται κάποιος –και δη τους αρχαιολογικούς χώρους- βλέπει κάτι που δεν είχε δει τις προηγούμενες. Δεν μαθαίνεται ο χώρος, ούτε με δυο ζωές…

By |2020-09-04T23:49:54+03:004 Σεπτεμβρίου, 2020|Categories: Οδοιπορικό|Tags: |

Χταπόδι κοκκινιστό λέρικο με μακαρονάκι κοφτό

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού Η αλήθεια είναι ότι τόσο νόστιμα χταπόδια σαν αυτά της Λέρου δεν έχω δοκιμάσει. Η θερμοκρασία, η καθαρότητα της θάλασσας είναι μοναδικές για νόστιμα ψάρια. Κάποιοι λένε ότι τα πιο πλούσια “θαλασσολίβαδα” κρύβονται σε αυτή την περιοχή του Αιγαίου γιαυτό τα ψάρια έχουν ξεχωριστή [...]

By |2020-08-30T00:26:22+03:0030 Αυγούστου, 2020|Categories: Συνταγές|Tags: |

Δροσερή κρέμα μαστίχας με αμύγδαλο

Είναι ένα πανεύκολο επιδόρπιο μετά το δείπνο ή σερβίρεται ευχάριστα το απόγευμα με καφέ. Είναι το πιο συνηθισμένο τραταμέντο των νησιών ιδίως της Χίου αλλά και της Τήνου.

By |2020-08-29T00:26:02+03:0029 Αυγούστου, 2020|Categories: Συνταγές|Tags: , |
Go to Top