Κοζάνη

Δυτική Μακεδονία | Νομός Κοζάνης | Κοζάνη Πληροφορίες

Ο νομός Κοζάνης βρίσκεται στην δυτική Μακεδονία και είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του ορεινός.
Τα βουνά είναι καταπράσινα με παραδοσιακούς οικισμούς, παλιά αρχοντικά και πετρόκτιστα σπίτια αλλά και ορειβατικά καταφύγια. Πρωτεύουσα διοικητικό και οικονομικό κέντρο του νομού είναι η πόλη της Κοζάνης. Είναι χτισμένη σε οροπέδιο και είναι μια πόλη που συνδυάζει την σύγχρονη με την παλιά αρχιτεκτονική. Επισκεφθείτε τα παλιά αρχοντικά, τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου του 17ου αιώνα με ξυλόγλυπτο τέμπλο και όμορφες τοιχογραφίες, την Βιβλιοθήκη της Κοζάνης που ιδρύθηκε το 1668 με σπάνια βιβλία και χειρόγραφα, και το όμορφο δάσος Κουρί. Περίφημη είναι η Σχολή της Κοζάνης που ιδρύθηκε το 1645 και προσέφερε στην ανάπτυξη της παιδείας στην περιοχή.

Η Κοζάνη είναι πολύ γνωστή για τις μονάδες της ΔΕΗ που υπάρχουν στον νομό. Μεγάλη βιομηχανική πόλη του νομού είναι η Πτολεμαίδα.
Στον νομό παράγονται πολύ καλά φρούτα όπως μήλα και ροδάκινα, ο μοναδικός στην Ελλάδα κρόκος (Saffron), τυροκομικά, κρασιά και άλλα.

Αξιοθέατα

  • η αρχαία πόλη Αιανή στον λόφο Μεγάλη Ράχη που χρονολογείται από τα προϊστορικά χρόνια. Η πόλη άκμασε τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ. και εγκαταλείφθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Από τις ανασκαφές αποκαλύφθηκαν τάφοι και νεκροταφεία από τα προϊστορικά ως τα ελληνιστικά χρόνια και η πόλη ταυτίστηκε με την αρχαία Αιανή που ήταν πρωτεύουσα του βασιλείου της Ελίμειας. Σημαντικότερα μνημεία που σώζονται σήμερα είναι η κλασική αγορά, οι ελληνιστικές οικίες, η στοά με πεσσοκίονες, μεγάλη κυκλική δεξαμενή λαξεμένη σε βράχο, μεγάλοι κιβωτιόσχημοι τάφοι, υστεροαρχαϊκών και κλασικών χρόνων, αγροικίες, θολωτός ρωμαϊκός τάφος και βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί (11ος – 19ος αιώνας). Στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αιανή θα δείτε ενδιαφέροντα ευρήματα από την αρχαία πόλη και γύρω περιοχές.
  • στην Αιανή οι ναοί της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Δημητρίου (11ου – 12ου αιώνα) και την μονή του Αγ. Νικάνορα (1532) στην Ζάβορδα πάνω από τον Αλιάκμονα.
  • η λίμνη Πολύφυτου με την μεγαλύτερη γέφυρα των Βαλκανίων.
  • στα Σέρβια, το βυζαντινό κάστρο (6ου αιώνα) πάνω από την κοιλάδα του Αλιάκμονα, και μεγάλη Βασιλική με εναπομείνασες τοιχογραφίες του 11ου αιώνα.
  • στο Βελβεντό βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια (του Αγίου Μηνά 11ου αιώνα και του Αγ. Νικολάου 16ου αιώνα με παλιές τοιχογραφίες).
  • παλαιοχριστιανική Βασιλική με εκπληκτικό ψηφιδωτό, στην Αγία Παρασκευή.
  • στο Σισάνι επισκοπικός ναός του 11ου αιώνα.
  • στο Πεντάλοφο, η πανέμορφη τρίκλητη Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου.
  • τα περίφημα τοξωτά γεφύρια του Βόιου

Ιστορία

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η περιοχή κατοικούνταν από την παλαιολιθική εποχή. Στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται ο νομός Κοζάνης υπήρχαν τα αρχαία διαμερίσματα της Ελίμειας, της Εορδαίας και τμήμα της Ορεστίδας. Στον Ηρόδοτο αναφέρεται ότι άνηκε στην ‘Ανω Μακεδονία που υπήρξε ορμητήριο των βορειοδυτικών ελληνικών φυλών ή όπως τις ονομάζει ο Ηρόδοτος δωρικές φυλές. Τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της Αιανής αλλά και πολλά ακόμη σημεία του νομού αποκάλυψαν ότι το επίπεδο των κατοίκων ήταν υψηλό και ότι είχαν ανεπτυγμένες σχέσεις με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η ανάπτυξη αυτών των κέντρων κράτησε μέχρι την υποταγή τους στους Ρωμαίους. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας μεγάλη εμπορική ανάπτυξη γνώρισαν πολλές πόλεις όπως η Σιάτιστα, η Κοζάνη, τα Σέρβια, το Βελβεντό και οι αστικές τάξεις που άκμαζαν από το εμπόριο και με τις γειτονικές χώρες και άφησαν αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής όπως αρχοντικά διακοσμημένα με ξυλόγλυπτα και εκπληκτικές τοιχογραφίες. Οι Κοζανίτες πήραν μέρος στην επανάσταση του 1821 και στον Μακεδονικό Αγώνα. Η Κοζάνη απελευθερώθηκε το 1912.

Νομός ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Γρεβενά

Νομός ΔΡΑΜΑΣ
Δράμα

Νομός ΗΜΑΘΙΑΣ
Βέροια

Νομός ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη

Νομός ΚΑΒΑΛΑΣ
Καβάλα
Θάσος

Νομός ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Καστοριά

Νομός ΚΙΛΚΙΣ
Κιλκίς

Νομός ΚΟΖΑΝΗΣ
Κοζάνη

Νομός ΠΕΛΛΑΣ
Έδεσσα

Νομός ΠΙΕΡΙΑΣ
Κατερίνη

Νομός ΣΕΡΡΩΝ
Σέρρες

Νομός ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Φλώρινα

Νομός ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Άγιο Όρος
Πολύγυρος

Γαστρονομία

  • Ζυγούρι με πράσα και ντομάτα

Ζυγούρι με πράσα και ντομάτα ένα παραδοσιακό Κοζανίτικο φαγητό

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού Ζυγούρι είναι το αρνί μέχρι ενός έτους, που δεν έχει ακόμα γεννήσει. Είναι ιδιαίτερα νόστιμο και συνηθίζεται στα κοζανίτικα τραπεζώματα. Δεν μπορώ να πώ ότι [...]

Πληροφορίες

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Με Λεωφορείο
Από Θεσσαλονίκη και Αθήνα

ΚΤΕΛ Κοζάνης
www.ktelkozanis.gr/
0030 24610 34454

ΚΤΕΛ Μακεδονίας
Υπεραστικός Σταθμός ΚΤΕΛ Μακεδονίας
0030 2310 595484

ΚΤΕΛ Αθήνας (Κηφισός)
0030 210 5147382

Με αεροπλάνο
Κρατικός αερολιμένας Κοζάνης “Φίλιππος”
0030 24610 36098
Απόσταση: 4χλμ από την πόλη της Κοζάνης

Χρήσιμα

Έκταση: 3.516 τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Κοζάνη

Βουνά:

Ο Νομός Κοζάνης ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και αποτελείται από τους δήμους Βοίου, Εορδαίας, Κοζάνης και Σερβίων – Βελβεντού.