Θάσος

Το νησί υπάγεται στο νομό Καβάλας και είναι το βορειότερο του Αιγαίου πελάγους, με πληθυσμό 13.800 κατοίκους. Η Θάσος είναι ένα καταπράσινο νησί με πλούσια βλάστηση κατάφυτο με ελαιώνες και πευκοδάση και διαθέτει παραλίες με κρυστάλλινα νερά και λεπτή άμμο. Οι οικισμοί του νησιού με πολλά στοιχεία της παραδοσιακής θρακομακεδονικής αρχιτεκτονικής και ο παραδοσιακός τρόπος ζωής στα χωριά του νησιού παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επίσης πλούσια είναι και η ξενοδοχειακή υποδομή του νησιού χωρίς να αλλοιώνει την όμορφη εικόνα του νησιού. Η Θάσος φημίζεται για το καλής ποιότητα μάρμαρο της και για τα κοιτάσματα πετρελαίου στην υποθαλάσσια περιοχή της.

Τα πιο αξιόλογα μνημεία της Θάσου είναι αρχαιολογικά και ανήκουν στο σύμπλεγμα των ερειπίων της αρχαίας πόλης που διασώζονται. Η σημερινή πόλη της Θάσου είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία σε θέση ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας. Σήμερα μπορεί κανείς να θαυμάσει ερείπια από το αρχαίο τείχος μήκους 5 περίπου χιλιομέτρων, την αρχαία αγορά κατακλυσμένη με ιερά (του Διός Αγοραίου, τον τάφο του Γλαύκου, το μνημείο του Θεαγένη και τον βωμό του Γάιου και Λεύκιου Καίσαρα), το ωδείο, το θέατρο και την ακρόπολη. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν και ιερά του Ηρακλή, ήρωα του νησιού, του Διονύσου, του Ποσειδώνα και της Αρτέμιδος.

Παραλίες

 • Κοντά στο Λιμένα βρίσκονται οι παραλίες Λιμένας, Γλυφάδα και Μακρυάμμος,
 • Άλλες παραλίες του νησιού είναι τα Κοίνυρα, η Αλυκή, η Αστρίδα, τα Λιμενάρια, η Χρυσή Αμμουδιά, η Χρυσή Ακτή, το Πευκάρι και η Ψιλή Άμμος

Τι θα ψωνίσετε

 •  Θυμαρίσιο μέλι, ελιές, γλυκά καρυδάκι και σύκο.

Αξιοθέατα

 • Θάσος Αλυκή
 • Θάσος - Άγιος Αντώνιος
 • Θάσος αρχαίο θέατρο
 • Θάσος - Χρυσή Αμμουδιά
 • Θάσος
 • Θάσος
 • Θάσος
 • Θάσος

Ιστορία

Το νησί της Θάσου κατοικείται, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, από την Παλαιολιθική Εποχή ενώ δείγματα ανθρώπινης παρουσίας και σημάδια μεταλλουργικής δράσης συνεχίζονται και στους κατοπινούς Προϊστορικούς χρόνους. Το νησί διέθετε κατά την αρχαιότητα πλούσια κοιτάσματα χαλκού, χρυσού, μολύβδου και σιδήρου. Φιλολογικές πηγές αναφέρουν ότι στο νησί κατοικούσαν Θράκες μέχρι τον 7ο π.Χ. αιώνα, όταν άποικοι από την Πάρο ίδρυσαν στο βόρειο τμήμα του νησιού παραλιακό οικισμό. Κατά την Αρχαϊκή και Κλασσική περίοδο η Θάσος εκμεταλλευόμενη τον πλούσιο φυσικό πλούτο της αλλά και την σημαντική γεωπολιτική της θέση κατάφερε να εξελιχθεί σε σημαντικό εμπορικό και οικονομικό κέντρο του Αιγαίου. Αργότερα το νησί προσαρτήθηκε στο Πανελλήνιο Μακεδονικό κράτος του Φιλλίπου Β’ και γνώρισε νέα περίοδο ακμής κατά τη Ρωμαιοκρατία. Το νησί αποτέλεσε στόχο επιδρομής Σλάβων και Αράβων, ενώ κατά τους Μεσοβυζαντινούς χρόνους αποτελούσε άλλοτε ναυτική βάση της Αυτοκρατορίας και άλλοτε ορμητήριο πειρατών. Η Θάσος γνώρισε την κυριαρχία Ενετών, Γενουατών Τούρκων και Αιγυπτίων για να προσαρτηθεί τελικά στην ελληνική επικράτεια το 1913.

Νομός ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Γρεβενά

Νομός ΔΡΑΜΑΣ
Δράμα

Νομός ΗΜΑΘΙΑΣ
Βέροια

Νομός ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη

Νομός ΚΑΒΑΛΑΣ
Καβάλα
Θάσος

Νομός ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Καστοριά

Νομός ΚΙΛΚΙΣ
Κιλκίς

Νομός ΚΟΖΑΝΗΣ
Κοζάνη

Νομός ΠΕΛΛΑΣ
Έδεσσα

Νομός ΠΙΕΡΙΑΣ
Κατερίνη

Νομός ΣΕΡΡΩΝ
Σέρρες

Νομός ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Φλώρινα

Νομός ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Άγιο Όρος
Πολύγυρος