Νομός Πιερίας

Κεντρική Μακεδονία | Νομός Πιερίας | Κατερίνη Πληροφορίες | Αξιοθέατα

Νομός Πιερίας – Κατερίνη

Ο Νομός Πιερίας συνδυάζει μοναδικά τις ατέλειωτες γαλάζιες παραλίες, τα πανέμορφα βουνά, τον μύθο και την ιστορία.
Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Κατερίνης χτισμένη στον πλούσιο κάμπο που απλώνεται από τους πρόποδες του Ολύμπου ως τη θάλασσα.
Η Κατερίνη, σύμφωνα με ιστορικές πηγές υπήρχε από τα προϊστορικά χρόνια. Σύμφωνα με μία εκδοχή, ήταν τα αρχαία Άτηρα, που μαζί με την Πύδνα, το Δίον και τη Μεθώνη αποτελούσαν τα σημαντικότερα κέντρα στην περιοχή γύρω από τον Όλυμπο. Η σημερινή άποψη, είναι ότι η πόλη οφείλει το όνομα της στην προστάτιδα της Αγία Αικατερίνη του Σινά, και είναι αλήθεια ότι αναφέρεται με το όνομα Αικατερίνη σε πολλά έγγραφα μετά το 1710. Εκείνη την εποχή εγκαταστάθηκαν στην Κατερίνη άποικοι από τη χερσόνησο του Σινά, χτίζοντας τον ομώνυμο ναό προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνης με μέρος των οστών της.
Η Κατερίνη σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια σύγχρονη πόλη με πλούσια οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, έντονη πνευματική και πολιτιστική κίνηση και συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ευρωπαϊκής πόλης.

Φύση – Περιβάλλον

Όλυμπος. Το όρος Όλυμπος πασίγνωστο ως κατοικία των θεών της μυθολογίας με την ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας τον Μύτικα (2.917μ.), δεσπόζει επιβλητικά σε όλη την περιοχή.
Ο Όλυμπος που έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός, έχει πανέμορφη χλωρίδα και πανίδα προσφέρεται για ορειβασία και πεζοπορία με οργανωμένες διαδρομές και καταφύγια. Το τοπίο είναι μοναδικό με δάση, φυσικές ομορφιές, νερά που κατεβαίνουν και σχηματίζουν μικρές λίμνες. Αφετηρία των ορειβατών είναι η κωμόπολη Λιτόχωρο στις πλαγιές του Ολύμπου.

Πιέρια. Τα καταπράσινα Πιέρια με διαδρομές που συμπεριλαμβάνονται στα Ευρωπαϊκά Ορεινά Μονοπάτια είναι ιδανικά για εναλλακτικό τουρισμό.

Στο Ελατοχώρι τους χειμερινούς μήνες θα απολαύσετε χειμερινό σκι στο χιονοδρομικό κέντρο.

Στον Παλαιό Παντελεήμονα επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό που βρίσκεται στις πλαγιές του Ολύμπου στα 700 μέτρα με θέα στον Θερμαϊκό κόλπο.

Tο δάσος της Παλιάς Λεπτοκαρυάς.

O παραδοσιακός οικισμός της Μόρνας.

Το φαράγγι του ποταμού Ενιπέα κοντά στο Λιτόχωρο. Εκεί τα νερά που κατεβαίνουν από τον Όλυμπο σχηματίζουν μικρές πανέμορφες λίμνες.

Οι υγροβιότοποι με σημαντικότερο τον υγροβιότοπο Αξιού- Λουδία – Αλιάκμονα -Αλυκής Κίτρους.

Το πάρκο της Κατερίνης.

Παραλίες

Ο Νομός Πιερίας διαθέτει πολλές παραλίες με όμορφες αμμουδιές και καταγάλανα νερά κατά μήκος της ακτογραμμής της με ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά καταλύματα, τουριστική αγορά, χώρους διασκέδασης και αναψυχής. Όλες οι παραλίες έχουν διαπίστευση γαλάζιων σημαιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξιοθέατα

 • Πιερία Κατερίνη
 • Πιερία πάρκο Κατερίνης
 • Πιερία πάρκο Κατερίνης
 • Πιερία Κατερίνη
 • Πιερία Κατερίνη

Αρχαιολογικοί χώροι

Δίον. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως την «πόλη του Διός», την ιερή πόλη των Μακεδόνων. Η πόλη φαίνεται να κατοικείται από τα κλασικά ως και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Λόγω της συνεχής κατοίκησης της πόλης, τα ευρήματα των ανασκαφών ανάγονται περισσότερο στους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους.
Η πόλη ήταν οχυρωμένη με θαυμάσια ρυμοτομία. Η κεντρική οδός 670 μέτρων είναι πλακόστρωτη. Στα οικοδομικά τετράγωνα αποκαλύφθηκαν ιδιωτικές κατοικίες, δημόσια κτίσματα, αγορά, πλακόστρωτοι δρόμοι κ.α.
Τα μνημεία που αποκαλύφθηκαν είναι πολλά. Ανάμεσά τους το Ιερό του Ολυμπίου Διός, το ιερό της Δήμητρας που είναι το παλαιότερο γνωστό μακεδονικό ιερό (6ος π.Χ. – 4ος μ.Χ. αιώνας), ιερό αφιερωμένο στη λατρεία αιγύπτιων θεών, στα νότια της πόλης το κτιριακό συγκρότημα των θερμών (200 μ.Χ.), η έπαυλη του Διονύσου που ονομάστηκε έτσι από τη μεγάλη ψηφιδωτή σύνθεση με παράσταση του Διονύσου, που καλύπτει το δάπεδο της αίθουσας συμποσίων, το ελληνιστικό θέατρο του Δίου που η κατασκευή του τοποθετείται στα χρόνια της βασιλείας του Φίλιππου Ε (221-179 π.Χ.), το ρωμαϊκό θέατρο (2ος αιώνας μ.Χ.), το νεκροταφείο, ταφικά μνημεία, το Ασκληπιείο, το στάδιο.
Σήμερα ο αρχαιολογικός χώρος καλύπτει μια έκταση 1.500 στρεμμάτων είναι οργανωμένος και ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί και να θαυμάσει τα μνημεία.

Το Κάστρο του Πλαταμώνα.
Κάστρο – πόλη της μεσοβυζαντινής περιόδου (10ος αιώνας μ.Χ.). Το κάστρο είναι κτισμένο σε στρατηγική θέση στους πρόποδες του Ολύμπου. Πρόσφατες ανασκαφές αποκάλυψαν τα ίχνη ελληνιστικού τείχους (4ος αιώνας) που επιβεβαιώνει την άποψη ότι στην θέση αυτή υπήρχε η αρχαία πόλη Ηράκλειον, που σύμφωνα με πηγές ήταν η πρώτη πόλη της Μακεδονίας μετά τα Τέμπη. Στον χώρο του κάστρου σήμερα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Τα Λείβηθρα, αρχαία πόλη που θεωρούνται η πατρίδα του Ορφέα. Στον αρχαιολογικό χώρο έχουν αποκαλυφθεί τμήματα της πόλης, της ακρόπολης, κτισμάτων, και του νεκροταφείου. Βρίσκεται ανάμεσα στην Παλιά Λεπτοκαρυά και τη Σκοτίνα και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε επισκέπτες.

ο Νεολιθικός οικισμός του Μακρυγιάλου
Πρόκειται για οικισμό της νεότερης νεολιθικής περιόδου (5300 – 4500 π.Χ).

η αρχαία Πύδνα, σημαντική πόλη και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα των Μακεδόνων. Στην περιοχή αποκαλύφθηκαν μακεδονικοί τάφοι που ανήκουν στις νεκροπόλεις της αρχαίας Πύδνας.

Μυκηναϊκό νεκροταφείο, στην περιοχή «Σπάθες» κοντά στο χωριό Αγ. Δημήτριος.

Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία

 • το Παλαιό Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του 16ου αιώνα βρίσκεται σε υψόμετρο 900μ.
 • το Μοναστήρι των Κανάλων
 • το Μοναστήρι της Παναγίας του 11ου αιώνα στην Πέτρα
 • Η Εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κονταριώτισσα με σπάνιες τοιχογραφίες
 • το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στη Ρητίνη
 • η Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Άνω Μηλιά
 • η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου-Παλαιά Βροντού
 • η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας-Βροντού

Νομός ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Γρεβενά

Νομός ΔΡΑΜΑΣ
Δράμα

Νομός ΗΜΑΘΙΑΣ
Βέροια

Νομός ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη

Νομός ΚΑΒΑΛΑΣ
Καβάλα
Θάσος

Νομός ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Καστοριά

Νομός ΚΙΛΚΙΣ
Κιλκίς

Νομός ΚΟΖΑΝΗΣ
Κοζάνη

Νομός ΠΕΛΛΑΣ
Έδεσσα

Νομός ΠΙΕΡΙΑΣ
Κατερίνη

Νομός ΣΕΡΡΩΝ
Σέρρες

Νομός ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Φλώρινα

Νομός ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Άγιο Όρος
Πολύγυρος

Πληροφορίες

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Με Λεωφορείο
Από Θεσσαλονίκη και Αθήνα

ΚΤΕΛ Πιερίας
www.ktelpierias.gr
0030 23510 23313

ΚΤΕΛ Μακεδονίας
Υπεραστικός Σταθμός ΚΤΕΛ Μακεδονίας
0030 2310 595428

ΚΤΕΛ Αθήνας (Λιοσίων)
0030 210 8317059

Με τραίνο
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Δρομολόγια – Κέντρο Εξυπηρέτησης: 14511

Με αεροπλάνο
Πλησιέστερο αεροδρόμιο “Μακεδονία” Θεσσαλονίκης

Χρήσιμα

Έκταση:  τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Κατερίνη

 

Ο Νομός Πιερίας ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελείται από τους δήμους: Δίου – Ολύμπου, Κατερίνης και Πύδνας – Κολινδρού.