Σέρρες

Ανατολική Μακεδονία | Νομός Σερρών | Σέρρες Πληροφορίες

Ο νομός Σερρών χαρακτηρίζεται από τις μοναδικές φυσικές ομορφιές του όπως τα κατάφυτα βουνά με τα δάση, τα φαράγγια, την λίμνη Κερκίνη, το σπήλαιο της Αλιστράτης, το δέλτα του ποταμού Στρυμόνα και τις ιαματικές πηγές.

Η ιστορία της περιοχής είναι πλούσια από την νεολιθική εποχή ως τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς πολέμους. Σκληροί αγώνες εδώ δόθηκαν κατά την Βυζαντινή περίοδο ενάντια στις επιδρομές των Βουλγάρων και των Σέρβων με σημαντική την παρουσία του αυτοκράτορα Βασίλειου Β’ του Βουλγαροκτόνου. Τον 14ο αιώνα η περιοχή καταλαμβάνεται από τους Τούρκους και στην επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν υπό την ηγεσία του Εμμανουήλ Παπά. Στη συνέχεια δημιουργείται το Μακεδονικό ζήτημα και ο Μακεδονικός αγώνας που χωρίς αυτόν θα είχε χαθεί η Μακεδονία στα χέρια της Βουλγαρίας. Η περιοχή τελικά απελευθερώθηκε το 1913 στους Βαλκανικούς πολέμους.

Αξιοθέατα

O Aρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης.

Η Αμφίπολη ιδρύθηκε από τον Αθηναίο στρατηγό Άγνωνα στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα και ήταν σημαντική αποικία των Αθηναίων κατά την αρχαιότητα, τόσο για την στρατηγική θέση όσο και για τα πλούσια μεταλλεία του Παγγαίου. Η περιοχή ήδη κατοικούνταν από τους Νεολιθικούς χρόνους σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα. Το 422 π.Χ. όμως κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου η Αμφίπολη αποσκίρτησε από την μητρόπολη Αθήνα και παρέμεινε αυτόνομη πόλη ως την ένταξή της στο βασίλειο της Μακεδονίας από τον Φίλιππο Β΄ (357 π.Χ.). Όταν η Μακεδονία κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους η Αμφίπολη ήταν σημαντική πόλη και σταθμός της Εγνατίας οδού.

Στον αρχαιολογικό χώρο θα δείτε τμήματα των τειχών και στην βόρεια πλευρά τους την μεγαλύτερη πύλη της πόλης, ιερά αφιερωμένα σε διάφορους θεούς, διάφορα κτίρια της αρχαίας πόλης και νεκροταφεία μακεδονικού τύπου.

Η Χριστιανική Αμφίπολη βρίσκεται στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο στην θέση της ακρόπολης. Με την καθιέρωση του χριστιανισμού κατά την Βυζαντινή περίοδο η Αμφίπολη έγινε σημαντικό χριστιανικό προσκύνημα. Από εδώ είχε περάσει και ο Απόστολος Παύλος πηγαίνοντας προς την Θεσσαλονίκη. Ως σήμερα έχουν ανασκαφεί τέσσερις βασιλικές του 5ου και 6ου αιώνα αλλά και επιγραφές, ανάγλυφα επιτύμβιες στήλες, αγγεία και άλλα.

  • ο Λέων της Αμφιπόλεως, επιτάφιο μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ.
  • το Αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης με όλα τα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο από τους προϊστορικούς ως τους Βυζαντινούς χρόνους, όπως κοσμήματα, νομίσματα, προτομές, τοιχογραφίες και άλλα.
  • το σπήλαιο της Αλιστράτης ένα θαύμα της φύσης με υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε άπειρα σχήματα.
  • το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, πανέμορφο με πλούσια βλάστηση. Ο Ποταμός Αγγίτης προσφέρεται για ράφτινγκ με τις εκπληκτικές του διαδρομές.
  • ο υγροβιότοπος της Λίμνης Κερκίνης που είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε το 1932. Ο υγροβιότοπος προστατεύεται από την συνθήκη Ραμσάρ και έχει μεγάλο ενδιαφέρον από ορνιθολογική άποψη με περισσότερα από 300 είδη πουλιών. Η διαδρομή γύρω από την λίμνη είναι εκπληκτικής ομορφιάς.
  • Το χιονοδρομικό κέντρο του Λαιλιά σε υψόμετρο 1.600 μέτρα μέσα σε δάσος από οξιές και έλατα.
  • η ακρόπολη στην πόλη των Σερρών στο λόφο Κουλά, με ερείπια της αρχαίας και της Βυζαντινής ακρόπολης, τον «Πύργο του Ορέστη» και τον Ναό του Αγίου Νικολάου του 14ου αιώνα στην βόρεια πλευρά του κάστρου.
  • το Μπεζεστένι στην πόλη των Σερρών, διατηρητέο τούρκικο οικοδόμημα, όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.
  • η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου του 13ου αιώνα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο και το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης που βρίσκεται στο βάθος μιας κατάφυτης από κυπαρίσσια, πλατάνια και πεύκα, χαράδρα 9 χλμ. από την πόλη των Σερρών.
  • η Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στη βόρεια πλευρά του όρους Παγγαίου που ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα.
Σέρρες - Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου
Σέρρες – Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου

Νομός ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Γρεβενά

Νομός ΔΡΑΜΑΣ
Δράμα

Νομός ΗΜΑΘΙΑΣ
Βέροια

Νομός ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη

Νομός ΚΑΒΑΛΑΣ
Καβάλα
Θάσος

Νομός ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Καστοριά

Νομός ΚΙΛΚΙΣ
Κιλκίς

Νομός ΚΟΖΑΝΗΣ
Κοζάνη

Νομός ΠΕΛΛΑΣ
Έδεσσα

Νομός ΠΙΕΡΙΑΣ
Κατερίνη

Νομός ΣΕΡΡΩΝ
Σέρρες

Νομός ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Φλώρινα

Νομός ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Άγιο Όρος
Πολύγυρος

Πληροφορίες

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Με Λεωφορείο
Από Θεσσαλονίκη και Αθήνα

ΚΤΕΛ Σερρών
www.ktelserron.gr
0030 23210 22822

ΚΤΕΛ Μακεδονίας
Υπεραστικός Σταθμός ΚΤΕΛ Μακεδονίας
0030 2310 595446

ΚΤΕΛ Αθήνας (Κηφισός)
0030 210 5120212

Με τραίνο
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Δρομολόγια – Κέντρο Εξυπηρέτησης: 14511

Με αεροπλάνο
Πλησιέστερο αεροδρόμιο “Μακεδονία” Θεσσαλονίκης

Χρήσιμα

Έκταση:  3.967 τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Σέρρες

Βουνά: 

Ο Νομός  Σερρών ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελείται από τους δήμους: Αμφίπολης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Ηρακλείας, Νέας Ζίχνης, Σερρών και Σιντικής.