Θεσσαλονίκη

Κεντρική Μακεδονία | Νομός Θεσσαλονίκης | Θεσσαλονίκη Πληροφορίες

Η πόλη με το ιδιαίτερο χρώμα, με την αύρα του Βαρδάρη να την συνοδεύει, με τον απόηχο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και σειρά ιστορικών μνημείων στους δρόμους της, με τον Λευκό Πύργο σήμα κατατεθέν της υπήρξε ανά τους αιώνες η πόλη σύμβολο της ελληνικότητας.
Η γενέτειρα του Μεγάλου Αλέξανδρου, ζει και κινείται στον απόηχο της μεγάλης δόξας που κάποτε γνώρισε. Η περιπλάνηση στη πόλη θυμίζει, το πέρασμα άλλων εποχών με τις συνοικίες της, τις αγορές της, τα κτίρια της, τα μνημεία της. Με τον δικό της ρυθμό ζωής, πιο αργό και πιο ανθρώπινο, η πόλη της Θεσσαλονίκης κερδίζει τον επισκέπτη της προσφέροντας του απολαύσεις πολλών ειδών, από καλλιτεχνικές και αθλητικές μέχρι γαστρονομικές και μουσικές.
Τα αρχαία τείχη, η Ροτόντα, η Αψίδα του Γαλέριου, το αρχαιολογικό μουσείο με τα ευρήματα της Βεργίνας, τα Χαμάμ, τα Λαδάδικα, η Αγορά του 2ου μ.Χ., αλλά και οι βίλες των πλουσίων Εβραίων των αρχών του αιώνα, αποτελούν ενδεικτικά μόνο αξιοθέατα. Οι περιοχές που μπορεί κανείς να επισκεφθεί από την Θεσσαλονίκη είναι πολλές, ξεκινώντας από τις παραλίες της Χαλκιδικής, μέχρι τις πλαγιές από τα Τρία Πέντε Πηγάδια. Η πόλη της Θεσσαλονίκης, σύγχρονη και ευρωπαϊκή, αποτελεί το δεύτερο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της χώρας.

Αξιοθέατα

Νομός ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Γρεβενά

Νομός ΔΡΑΜΑΣ
Δράμα

Νομός ΗΜΑΘΙΑΣ
Βέροια

Νομός ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη

Νομός ΚΑΒΑΛΑΣ
Καβάλα
Θάσος

Νομός ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Καστοριά

Νομός ΚΙΛΚΙΣ
Κιλκίς

Νομός ΚΟΖΑΝΗΣ
Κοζάνη

Νομός ΠΕΛΛΑΣ
Έδεσσα

Νομός ΠΙΕΡΙΑΣ
Κατερίνη

Νομός ΣΕΡΡΩΝ
Σέρρες

Νομός ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Φλώρινα

Νομός ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Άγιο Όρος
Πολύγυρος

Πληροφορίες

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Με Λεωφορείο
Από Αθήνα και Πειραιά

ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης
www.ktelthes.gr
0030 2310 595421

ΚΤΕΛ Μακεδονίας
Υπεραστικός Σταθμός ΚΤΕΛ Μακεδονίας
0030 2310 595447

ΚΤΕΛ Αθήνας (Κηφισός)
0030 210 5150025

Με τραίνο
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Δρομολόγια – Κέντρο Εξυπηρέτησης: 14511

Με αεροπλάνο
Κρατικός αερολιμένας Θεσσαλονίκης “Μακεδονία” 0030 2310 985000

Χρήσιμα

Έκταση: 3.683 τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Θεσσαλονίκη

Βουνά: 

Ο Νομός  Θεσσαλονίκης ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελείται από τους δήμους: Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νέαπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη, Χαλκηδόνος και Ωραιοκάστρου.