Λέσβος

Η Λέσβος κατάφυτη από πευκοδάση και ελαιώνες με αμέτρητες φυσικές ομορφιές, ένα τέλειο κλίμα και πολλά αξιοθέατα συνθέτει μια πανέμορφη εικόνα που μένει για πάντα στον επισκέπτη.

Η πόλη της Μυτιλήνης, πρωτεύουσα του νησιού είναι απλωμένη σε εφτά λόφους και αποτελεί την έδρα του νομού Λέσβου που περιλαμβάνει ακόμη τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.
Τα πανέμορφα Μήθυμνα ή αλλιώς Μόλυβος κατοικούνται από τους αρχαίους χρόνους και είναι η πατρίδα του ποιητή και κιθαρωδού Αρίωνα με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια, τα πλακόστρωτα και τα αρχοντικά.

Φημισμένα είναι τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου που δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε. Το ελαιόλαδο, το ούζο, το λαδοτύρι, τα αλίπαστα, τα παραδοσιακά γλυκά, αλλά και τα ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα.

Αξιοθέατα

Απολιθωμένο Δάσος
Τα αξιοθέατα του νησιού είναι πολλά με σημαντικότερο το Απολιθωμένο Δάσος στη χερσαία περιοχή Σιγρίου-Ερεσού και στην νησίδα Νησιώπη όπου διακρίνονται απολιθώματα ως τις απόκρημνες ακτές ή και ακόμα μέσα στη θάλασσα. Το δάσος είναι ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών και αξίζει να σημειωθεί ότι πουθενά αλλού στον κόσμο δεν σώζονται τόσοι όρθιοι απολιθωμένοι κορμοί.

Κάστρα
Στο νησί υπάρχουν ερείπια από τρία κάστρα, το γενοβέζικο της Μυτιλήνης και της Μύθημνας και τα δύο χτισμένα από τους αρχαίους χρόνους και ανακαινισμένα από τους Γατελούζους και το τρίτο του Σιγρίου που ανεγέρθηκε κατά την Τουρκοκρατία.

Ρωμαικό υδραγωγείο στη θέση Μόρια του 2ου – 3ου μ.Χ αιώνα.

Στον οικισμό Αχλαδερή μέσα στην θάλασσα διακρίνονται ερείπια της Αρχαίας Πύρρας, μιας από την αρχαία πεντάπολη της Λέσβου, ενώ αρκετά είναι και τα υπολείμματα ναών των Αιολέων στα Μεσσά και στην Κλοπεδή.

Κοντά στην περιοχή Χωραφά βρέθηκαν ψηφιδωτά δάπεδα του 3ου αι. μ.Χ. που απεικονίζουν τον Ορφέα και σκηνές από τα έργα του Μενάνδρου με τίτλους τα οποία σήμερα στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης.

Πολλά είναι και τα κατάλοιπα των αρχαίων χρόνων όπως το Αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης χωρητικότητας 10.000 θεατών. Λέγεται μάλιστα ότι ο ενθουσιασμός του αυτοκράτορα της Ρώμης Πομπηίου τον έκανε να χτίσει όμοιο θέατρο στη Ρώμη.

Επισκεφθείτε τον σημαντικό υγροβιότοπο αλυκών Καλλονής που περιλαμβάνει πολλούς μικρότερους και φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη πουλιών και τους καταρράκτες Μαν΄ Κάτσα.

Απολαύστε τις ιαματικές θερμοπηγές, σε όλο το νησί όπως στη Λουτρόπολη Θερμής, στον κόλπο Γέρας, στην Πολιχνίτο, στο Λισβόρι, στη Θερμή, στην Εφταλού και αλλού.

Θαυμάστε τα αρχοντικά σε όλο το νησί όπως αυτό της Βαρελτζίδαινας στην Πέτρα, την oικία «Fideli» κ.α.

Θρησκευτικά προσκυνήματα

  • Στην περιοχή Μανταμάδο, γνωστή για τα πέτρινα σπίτια της, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την Μονή του Ταξιάρχη, με την περίφημη ανάγλυφη εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ που σύμφωνα με την παράδοση κατασκευάστηκε από πηλό και από το αίμα των σφαγιασθέντων μοναχών.
  • ο βυζαντινός Ναός Αγίου Στεφάνου στο Μανταμάδο.
  • ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Αγιάσο, με την περίφημη εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας που σύμφωνα με την παράδοση μεταφέρθηκε από τα Ιεροσόλυμα το 803 μ.Χ.
  • η βυζαντινή Μονή Λειμώνος με πλούσιο αρχείο βιβλίων και χειρόγραφων.
  • Κοντά στην Άντισσα την Μονή Υψηλού με αξιόλογη συλλογή χειρόγραφων.
  • ο ναός της Παναγίας Γλυκοφιλούσας στην Πέτρα, χτισμένη πάνω σε βράχο.
  • η παλαιοχριστιανική Βασιλική Χαλινάδου 6ου αιώνα μ.Χ. – Αγ.Παρασκευή
  • στη Θερμή το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ.
  • στην Πολιχνίτο, ο ναός του Αγίου Γεωργίου και η μονή Δαμανδρίου.
  • η Παλαιοχριστιανική βασιλική Υψηλομετώπου
  • η Παλαιοχριστιανική βασιλική Μέσσων

Μουσεία

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Μυτιλήνη
  • Η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας με παλαιοντολογικά απολιθώματα.
  • Το Μουσείο φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους – Σίγρι
  • Το Μουσείο Θεοφίλου
  • Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Τεριάντ
  • Το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»
  • Το Μουσείο Ούζου

Ιστορία

Το νησί πήρε το όνομα του από το Λέσβο που έφτασε με τους Λαπήθες από τη Θεσσαλία και εγκαταστάθηκε στην περιοχή. Η Λέσβος έφτασε στην μεγαλύτερη οικονομική και πολιτισμική ακμή της κατά την Αρχαϊκή περίοδο (7ος -6ος αι. π.Χ.), στηριζόμενη στην ναυτιλία και την αμπελουργία. Οι Λέσβιοι ίδρυσαν πολλές αποικίες τόσο στα μικρασιατικά παράλια (Μυτιληναίων Αιγιαλός) όσο και στην Θράκη και την Αίγυπτο. Δύο από τις μεγαλύτερες μορφές που ανέδειξε το νησί κατά την περίοδο της ακμής του ήταν ο ποιητής Αλκαίος και η Σαπφώ, μια από τις λίγες ποιήτριες της εποχής. Παράλληλα με την ποίηση, ιδιαίτερη άνθηση γνώρισαν στη Λέσβο τα γράμματα, οι τέχνες και η μουσική. Το νησί υπήρξε μέλος της Α’ και Β’ Αθηναϊκής Συμμαχίας ενώ υποτάχθηκε μαζί με τις μικρασιατικές αποικίες του δύο φορές στους Πέρσες.

Κατά την Βυζαντινή περίοδο το νησί αναδείχθηκε σε εμπορικό και πνευματικό κέντρο, χάρη στα πολλά μοναστήρια του με σημαντικότερο τη μονή Λείμώνος. Η Λέσβος πέρασε στους Γατελούζους το 1355 σαν προίκα της αδερφής του Αυτοκράτορα Ιωάννη Παλαιολόγου Ε’, Μαρίας. Οι Τούρκοι την κατέλαβαν το 1462 αλλά η πνευματική συμβολή του νησιού ήταν σημαντική ακόμα και τότε. Απελευθερώθηκε και προσαρτήθηκε με την Ελλάδα στις 8 Νοεμβρίου του 1912 από μοίρα του Ελληνικού στόλου υπό τον ναύαρχο Κουντουριώτη. Μετά την μικρασιατική καταστροφή το 1922 περίπου 24.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο νησί.

Εκτός από τους αρχαίους Αλκαίο και Σαπφώ, η Λέσβος συνεχίζει να είναι πατρίδα ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών όπως του Στρατή Μυριβήλη, του Αργύρη Εφταλιώτη και του Οδυσσέα Ελύτη (γεννήθηκε στο Ηράκλειο αλλά η καταγωγή του ήταν από εδώ), του Θεόφιλου, του Στρατή Ελευθεριάδη, του Γεωργίου Ιακωβίδη κ.α. .

Πληροφορίες

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Με αεροπλάνο
Κρατικός αερολιμένας Μυτιλήνης “Οδυσσέας Ελύτης” 0030 22510 – 38700

Με Πλοίο
Από Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και τα γύρω νησιά.
Λιμεναρχείο Μυτιλήνης 0030 22510 40827

Με Λεωφορείο
Μετακίνηση στο νησί.
ΚΤΕλ Λέσβου
0030 22510 28873

Χρήσιμα

Έκταση:  1.633 τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Μυτιλήνη

Ο Νομός Λέσβου ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και αποτελείται από τους δήμους: Λέσβου, Αγίου Ευστρατίου και Λήμνου.