Ναύπλιο

Πελοπόννησος | Νομός Αργολίδας | Ναύπλιο Πληροφορίες | Αξιοθέατα

Το Ναύπλιο, η πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας, απέχει 148 χλμ. από την Αθήνα και έχει πληθυσμό 14.000 κάτοικους. Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας και διαθέτει πλήθος νεοκλασσικών κτηρίων, ιστορικών πλατείων, παλιών εκκλησιών, βενετσιάνικων μπαλκονιών και τούρκικων τζαμιών.
Στο πασίγνωστο Παλαμήδι μπορεί κανείς να θαυμάσει τα ερείπια οκτώ οχυρών και πολλά κελιά που χρησίμευαν ώς φυλακές καθώς και το ιστορικό εκκλησάκι του Αγ. Ανδρέα που δεσπόζει από την εποχή των Ενετών. Σε ένα απο αυτά τα κελιά φυλακίστηκε και ο Κολοκοτρώνης. Δύο ονομάζονται Άγιος Ανδρέας και Ρομπέρ (Γάλλος φιλέλληνας) ενώ τα υπόλοιπα έξι φέρουν τα ονόματα αρχαίων πολεμιστών και στρατηγών (Θεμιστοκλής, Μιλτιάδης, Αχιλλεύς, Φωκίων, Επαμεινώνδας, Λεωνίδας).
Στο Παλαμήδι μπορείς να ανεβείς με αυτοκίνητο αλλά τα απότομα, σκαλισμένα στο βράχο 857 σκαλοπάτια (αναφέρονται ως 999 σκαλοπάτια) αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο προσέγγισης αφού κατά την άνοδο αποκαλύπτεται με τρόπο θαυμαστό το θαλάσσιο φόντο.

Η Ακροναυπλία, η χερσόνησος του Ναυπλίου, με το κάστρο των Ελλήνων στη νότια πλευρά και των Φράγκων στη δυτική, επικοινωνούσε με μυστικό πέρασμα με το Παλαμήδι.
Στο Μπούρτζι θα δεί κανείς το μικρό φρούριο που έχτισαν οι Ενετοί. Απέχει 450m από το μόλο του Ναυπλίου και επί Ενετών ενωνόταν με την Ακροναυπλιά με αλυσίδα, η οποία έκλεινε την είσοδο του λιμανιού για τα ανεπιθύμητα πλοία. Μετά την απελευθέρωση το Μπούρτζι υπήρξε κατοικία για τους δήμιους των θανατοποινητών του Παλαμηδίου, ενω για ένα μικρό διάστημα λειτούργησε και ως ξενοδοχείο.

Στην πόλη υπάρχουν πολλά ακόμα αξιοθέατα που μαρτυρούν την ιστορική σημασία της. Μερικά από αυτά είναι η Πλατεία Συνταγματος και οι εκκλησίες των Αγίων Γεωργίου, Σπυριδωνα και Νικολάου. Επίσης τα κτήρια της Σχολής Ευελπίδων, του Υπουργείου των Στρατιωτικών και τα σπίτια των αντιβασιλέων Άρμανσμπεργκ και Μάουρερ είναι αξιοθαύμαστα. Ακόμα, οι αδριάντες του Κολοκοτρώνη εφίππου, του Ιωάννη Καποδίστρια και του οπλαρχηγού Στάικου Σταϊκόπουλου δεσπόζουν σε διάφορα σημεία της πόλης. Τέλος στην συνοικία Πρόνοια στέκει το Λιοντάρι, λαξευμένο από τον Σίγκελ ύστερα από διαταγή του Όθωνα, στη μνήμη των Βαυαρών πεσόντων στην Ελλάδα από επιδημία πανώλης.

Ιστορία

Κατά τη μυθολογία η πόλη του Ναυπλίου χτίστηκε από τον Ναύπλιο, γιό του Ποσειδώνα και της Δαναϊδας Αμυμώνης. Ευρήματα προσδιορίζουν την ιστορία της πόλης από την Προϊστορική εποχή και σύμφωνα με τη μυθολογία η πόλη είχε λάβει μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία.
Η πόλη παρέμεινε ανεξάρτητη και ακμαία μέχρι τον 7ο αι. π.Χ. οπότε και καταστράφηκε από τους Αργείους. Την Ελληνιστική εποχή, ο λόφος της Ακροναυπλιάς οχυρώθηκε και η πόλη άρχισε να ακμάζει ξανά. Όμως κατά τη Ρωμαιοκρατία η παρακμή ήταν αναπόφευκτη.
Η πόλη γνώρισε πολλούς κατακτητές και περιήλθε στους Φράγκους το 1210, στους Ενετούς το 1377 και τέλος στους Τούρκους το 1540. Επί Τουρκοκρατίας η πόλη ήταν η πρωτεύουσα του Μοριά και μετά την απελευθέρωση, με τη συμμετοχή των κατοίκων, το 1828 στο Ναύπλιο εγκαταστάθηκε η κυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια και η πόλη έγινε η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

Νομός ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Άργος
Ναύπλιο

Νομός ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Τρίπολη

Νομός ΑΧΑΙΑΣ
Πάτρα

Νομός ΗΛΕΙΑΣ
Πύργος

Νομός ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κόρινθος

Νομός ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Σπάρτη

Νομός ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Καλαμάτα

Πληροφορίες

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Με Λεωφορείο

ΚΤΕΛ Αργολίδας
www.ktelargolida.gr
8011144000

ΚΤΕΛ Αθήνας – Κηφισός
0030 210 5134588

Με τραίνο
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Δρομολόγια – Κέντρο Εξυπηρέτησης: 14511

Με πλοίο
Από Πειραιά (Ζέα).
Από Αργολίδα: Δρομολόγια εκτελούνται ανάλογα με την εποχή, ξεκινώντας από το Πόρτο Χέλι με σταθμούς τις Σπέτσες, Ερμιόνη, Ύδρα και Πόρο για να καταλήξουν στο λιμάνι του Πειραιά (Ζέα).
Δρομολόγια προς Τολό και και Ναύπλιο εκτελούνται μόνο το καλοκαίρι.
Λιμεναρχείο Πειραιά 0030 213 2147600
Λιμενικό τμήμα Πόρτο Χέλι 0030 27540 53333
Λιμενικό τμήμα Ερμιόνη 0030 27540 31243
Λιμεναρχείο Ναυπλίου 0030 27520 27022

Χρήσιμα

Έκταση:  2.154 τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Ναύπλιο

Ο Νομός Αργολίδος ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και αποτελείται από τους δήμους Άργους – Μυκηνών, Επιδαύρου, Ερμιονίδας και Ναυπλιέων.