Αρχαία Ολυμπία

Πελοπόννησος | Νομός Ηλείας | Πύργος Πληροφορίες

Ο Πύργος είναι η πρωτεύουσα του νομού Ηλείας και έχει 23.300 κατοίκους περίπου, και απέχει 310 χλμ. από την Αθήνα.
Ο νομός Ηλείας αποτελεί ιδανικό προορισμό αφού συνδυάζει καταπληκτικές παραλίες (Κυλλήνη, Κουρούτας, Καϊάφας) και πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Η αρχαία πόλη της Ολυμπίας και ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες είναι από τα σημαντικότερα ευρήματα της κλασσικής περιόδου αφού στην Ολυμπία τελούνταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες ενώ στις Βάσσες, ο ναός φαίνεται πως περιστρέφεται μαζί με τον άξονα της γης!

Πολλά είναι και τα αξιοθέατα στην πόλη του Πύργου, κυρίως κτήρια νεοκλασσικά, εκκλησίες και μοναστήρια με ιστορική σημασία. Το σημερινό δημαρχείο της πόλης που στεγάζεται στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, η Δημοτική Αγορά, το Νοσοκομείο και τα κτήρια των τραπεζών Εθνική και Τράπεζα της Ελλάδος αποτελούν όμορφα δείγματα νεοκλασσικών. Λίγο έξω από την πόλη μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα μοναστήρια της Παναγιας Εισοδιώτισσας (6χλμ.), της Ζωοδόχου πηγής (9 χλμ.) και της Παναγιας της Κρεμαστής (11 χλμ.) που παρουσιάζουν έντονο θρησκευτικό ενδιαφέρον.

Τέλος, στο σημερινό Επιτάλειο 7 χλμ. από τον Πύργο υπάρχουν ερείπια ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων της αρχαίας πόλης. Επίσης σε λόφο κοντά στο χωριό βρέθηκαν λείψανα προϊστορικών χρόνων, εδώ τοποθετείται και η ομηρική πόλη Θρύον ή Θρυόεσσα. Λίγο μακρύτερα σε απόσταση 17 χλμ. από την πόλη του Πύργου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ωλένης που κατοικούνταν από τη Μυκηναϊκή εποχή.

Ιστορία

Ο Πύργος εμφανίζεται ως πόλη το 1687, με το τέλος του Ενετοτουρκικού πολέμου. Ο ιδρυτής της σύγχρονης πόλης, Τσερνοτάς, έχτισε στο λόφο του Επαρχείου ένα μεγάλο πύργο και από εκεί η πόλη πήρε το όνομα της. Η σημερινή πόλη ταυτίζεται με τους αρχαίους Λετρίνους που ζούσαν στην περιοχή. Κατά την αρχαιότητα σημαντικό κέντρο αποτελούσε η πόλη Ήλις που είχε την εποπτεία των Ολυμπιακών Αγώνων.

  • Αρχαία Ολυμπία

Αρχαία Ολυμπία: Συνάντηση με το δέος και την ιερότητα

Αν κάποια στιγμή βάλουμε προτεραιότητες για τους τόπους που πάση θυσία πρέπει να επισκεφτούμε στη ζωή μας, δεν μπορεί να λείπει η Αρχαία Ολυμπία. Οι λόγοι πολλοί και ευνόητοι. Κάθε φορά δε που την επισκέπτεται κάποιος –και δη τους αρχαιολογικούς χώρους- βλέπει κάτι που δεν είχε δει τις προηγούμενες. Δεν μαθαίνεται ο χώρος, ούτε με δυο ζωές…

Νομός ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Άργος
Ναύπλιο

Νομός ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Τρίπολη

Νομός ΑΧΑΙΑΣ
Πάτρα

Νομός ΗΛΕΙΑΣ
Πύργος

Νομός ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κόρινθος

Νομός ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Σπάρτη

Νομός ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Καλαμάτα

Πληροφορίες

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Με Λεωφορείο

ΚΤΕΛ Ηλείας
www.ktelileias.gr
0030 26210 20600

ΚΤΕΛ Μακεδονίας
Υπεραστικός Σταθμός ΚΤΕΛ Μακεδονίας
0030 2310 595402

ΚΤΕΛ Αθήνας (Κηφισός)
0030 210 5134110

Με πλοίο
Από το λιμάνι της Κυλλήνης μπορείτε να ταξιδέψετε προς τα Επτάνησα.
Λιμεναρχείο Κυλλήνης 0030 26230 92211

Με τραίνο
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Δρομολόγια – Κέντρο Εξυπηρέτησης: 14511

Χρήσιμα

Έκταση: 2.618 τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Πύργος

Ο Νομός Ηλείας ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και αποτελείται από τους δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, Ήλιδας, Πηνειού και Πύργου.