Νομός Αργολίδος – Άργος

Πελοπόννησος | Νομός Αργολίδας | Άργος Πληροφορίες

Το Άργος δημιουργήθηκε και βρίσκεται στην ίδια περιοχή εδώ και 5.000 χρόνια και είναι η αρχαιότερη πόλη στην Ελλάδα, ίσως και στην Ευρώπη, με τεράστιο ιστορικό και αρχαιολογικό υπόβαθρο. Το Άργος βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα Μυκηνών-Ναυπλίου-Επιδαύρου και απέχει 135 χλμ από την Αθήνα με την οποία συνδέεται οδικά και σιδηροδρομικά.

Είναι η μεγαλύτερη πόλη, το οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού Αργολίδας, με μεγάλη αγροτική παραγωγή και ανεπτυγμένη βιομηχανία, ειδικευμένη στην τυποποίηση αγροτικών προϊόντων.

Το Άργος διαθέτει πληθώρα αρχαιολογικών μνημείων με πιο γνωστό το επιβλητικό Αρχαίο Θέατρο του 4ου π.Χ. αιώνα, με χωρητικότητα 20.000 θεατών, λαξευμένο πάνω σε βράχο. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται τα Ρωμαϊκά Λουτρά, το Αρχαίο Ωδείο, η Αρχαία Αγορά και το Κριτήριο.
Πάνω στο λόφο Λάρισσα, δυτικά της πόλης, δεσπόζει το Μεσαιωνικό Κάστρο ενώ στην πλαγιά του λόφου η ιστορική εκκλησία της Παναγιάς της Κατακεκρυμμένης συμπληρώνει το ειδυλλιακό τοπίο. Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται και ο λόφος Ασπίδα φιλοξενεί το προϊστορικό ιερό της Δειράδας με τους Μυκηναϊκούς τάφους.
Παρά το πλήθος και των αρχαιοτήτων και το δικαιολογημένο αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, το Άργος είναι μια μοντέρνα πόλη που σφίζει από ζωή και κίνηση.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και τα εξαιρετικά νεοκλασσικά κτίρια όπως το Καλλέργεο, το Δημοτικό Μέγαρο, το Κωνσταντωπούλειο Μέγαρο, το σπίτι του Τρικούπη κ.α.

Ιστορία

Η περιοχή της Αργολίδας κατοικείται από την 8η χιλιετία π.Χ. και η ανάπτυξη της αρχίζει από το 1600 π.Χ. με την εμφάνιση του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Κατά τον 13ο αιώνα π.Χ. ο αχαϊκός πολιτισμός από την Αργολίδα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τον τότε γνωστό κόσμο. Με τη λήξη του Πελοποννησιακού πολέμου η Αργολίδα αποτέλεσε μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας, στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και τέλος έγινε τμήμα της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Νέοι κατακτητες όμως εμφανίστηκαν αργότερα, οι Ενετοί, οι Φράγκοι και οι Τούρκοι (1460), οι οποίοι κράτησαν την περιοχή μέχρι την Επανάσταση του 1821, με εξαίρεση το Ναύπλιο, που αλώθηκε το 1540.

Νομός ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Άργος
Ναύπλιο

Νομός ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Τρίπολη

Νομός ΑΧΑΙΑΣ
Πάτρα

Νομός ΗΛΕΙΑΣ
Πύργος

Νομός ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κόρινθος

Νομός ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Σπάρτη

Νομός ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Καλαμάτα

Πληροφορίες

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Με Λεωφορείο

ΚΤΕΛ Αργολίδας
www.ktelargolida.gr
8011144000

ΚΤΕΛ Αθήνας – Κηφισός
0030 210 5134588

Με τραίνο
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Δρομολόγια – Κέντρο Εξυπηρέτησης: 14511

Με πλοίο
Από Πειραιά (Ζέα).
Από Αργολίδα: Δρομολόγια εκτελούνται ανάλογα με την εποχή, ξεκινώντας από το Πόρτο Χέλι με σταθμούς τις Σπέτσες, Ερμιόνη, Ύδρα και Πόρο για να καταλήξουν στο λιμάνι του Πειραιά (Ζέα).
Δρομολόγια προς Τολό και και Ναύπλιο εκτελούνται μόνο το καλοκαίρι.
Λιμεναρχείο Πειραιά 0030 213 2147600
Λιμενικό τμήμα Πόρτο Χέλι 0030 27540 53333
Λιμενικό τμήμα Ερμιόνη 0030 27540 31243
Λιμεναρχείο Ναυπλίου 0030 27520 27022

Χρήσιμα

Έκταση:  2.154 τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Ναύπλιο

Ο Νομός Αργολίδος ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και αποτελείται από τους δήμους Άργους – Μυκηνών, Επιδαύρου, Ερμιονίδας και Ναυπλιέων.