Αρκαδία

Πελοπόννησος | Νομός Αρκαδίας | Τρίπολη Πληροφορίες

Η πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας κατοικείται από 25.000 περίπου κατοίκους και απέχει 165 χλμ. από την πρωτεύουσα. Η Τρίπολη ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα και ήταν γνωστή με το ιστορικό της όνομα Τριπολιτσά μέχρι τα τέλη του 19ου. Χτισμένη σε υψόμετρο 650μ. μέσα σε ένα κατάφυτο και γόνιμο οροπεδιο εύκολα επικράτησε στα χωριά και τις πόλεις της περιοχής.  Η πόλη περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους του Αρτεμίσιου, του Παρθένιου και του Μαίναλου.
Σήμερα η Τρίπολη αποτελεί σημαντικό αγροτικό, εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο της Πελοποννήσου. Διαθέτει πολλά σύγχρονα οικοδομήματα, πλήθος νεοκλασσικών, μεγάλες πλατείες και καταπράσινα πάρκα.Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το Μαλλιαροπούλειο Ίδρυμα, το οποίο στεγάζεται σε νεοκλασσικό κτήριο, το σπίτι του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (1896-1928) και το Δικαστικό Μέγαρο στην πλατεία Άρεως. Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και ο αδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και στη βάση του μνημείου φυλάσσονται τα οστά του ήρωα.
Η περιοχή παρουσιάζει και έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού σε μικρή απόσταση από την πόλη μπορεί κανείς να επισκεφθεί τις αρχαίες πόλεις της Τεγέας (10 χλμ.) της σημαντικότερης πόλης της Αρκαδίας στην αρχαιότητα, της Μαντίνειας (12 χλμ.) και της Ασέας (17 χλμ.).
Τέλος, αρκετά μοναστήρια και εκκλησίες προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην περιοχή όπως το μοναστήρι της Παναγιας της Επάνω Χρέπας (10 χλμ.), το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Βαρσών (12χλμ.) με σημαντικές αγιογραφίες και εικόνες, το μοναστήρι της Γοργοεπήκοου (17 χλμ.) χτισμένο το 10 αιώνα και το μοναστήρι των Καλτέζων (31 χλμ.) όπου συνεδρίασε η πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία (1821).

Ιστορία

Πατρίδα των Πελασγών, η Αρκαδία, κατοικείται από τα Γεωμετρικά χρόνια. Κατά τον Ηρόδοτο και άλλους συγγραφείς οι Αρκάδες και οι Κυνούριοι ήταν αυτόχθονες. Στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Δωριείς γύρω στο 1100 π.Χ. μετά από σκληρές μάχες με τους Πελασγούς. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στην περιοχή η δημοκρατία άνθησε πολύ νωρίτερα από την Αθήνα. Οι αρχαίες αρκαδικές πόλεις της αρχαιότητας ίδρυσαν πολλές αποικίες και είχαν προστριβές με τη γείτονα Σπάρτη. Το 369 π.Χ. ιδρύθηκε στη Μεγαλόπολη το Κοινό των Αρκάδων και αργότερα η Αρκαδία προσχώρησε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία.
Η παρακμή άρχισε με τη Ρωμαιοκρατία και συνεχίστηκε μέχρι να ερημωθεί εντελώς η περιοχή με τις επιδρομές του Αλάριχου και των Σλάβων. Τον 12ο αιώνα την Αρκαδία την κυριάρχησαν οι Φράγκοι και το 1458 έπεσε στα χέρια των Τούρκων.
Η Τρίπολη κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αποτελούσε σημαντικό στρατιωτικό και διοικητικό κέντρο και έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο ποταμός Λούσιος

Η Μονή Τιμίου Προδρόμου του 12ου αιώνα στην Στεμνίτσα Αρκαδίας. Ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Ελλάδας, χτισμένη μέσα σε βράχο σε χαράδρα του Λούσιου ποταμού σε υψόμετρο 520 μέτρων.

Η Αγία Φωτεινή Μαντίνειας.  Βρίσκεται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας.

Νομός ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Άργος
Ναύπλιο

Νομός ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Τρίπολη

Νομός ΑΧΑΙΑΣ
Πάτρα

Νομός ΗΛΕΙΑΣ
Πύργος

Νομός ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κόρινθος

Νομός ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Σπάρτη

Νομός ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Καλαμάτα

Πληροφορίες

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Με Λεωφορείο

ΚΤΕΛ Αρκαδίας
www.ktelarkadias.gr
0030 2710 222560

ΚΤΕΛ Μακεδονίας
Υπεραστικός Σταθμός ΚΤΕΛ Μακεδονίας
0030 2310 595426

ΚΤΕΛ Αθήνας (Κηφισός)
0030 210 5153510

Με τραίνο
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Δρομολόγια – Κέντρο Εξυπηρέτησης: 14511

Χρήσιμα

Έκταση: 4.419 τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Τρίπολη

Ο Νομός Αρκαδίας ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και αποτελείται από τους δήμους Βόρειας Κυνουρίας, Γόρτυνος, Μεγαλόπολης, Νότιας Κυνουρίας και Τρίπολης.